Onderzoek
MAX

Waarom Utrechters gevraagd worden om hun onderbroek te begraven

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Utrechters gevraagd worden om hun onderbroek te begraven

Utrechters worden opgeroepen om op een bijzondere wijze bij te dragen aan de wetenschap; met het begraven van een oude onderbroek. Wat lijkt op een ludieke actie, blijkt een serieuze poging te zijn om de kwaliteit van de bodem te meten. Jeroen Onck van Utrecht Natuurlijk en Ciska Veen, onderzoeker bodemecologie van het Nederlands Instituut voor Ecologie vertellen over dit opmerkelijke initiatief.

Observeren

Door een onderbroek in de grond te begraven, kun je het bodemleven goed observeren. "Het bodemleven in de stad is ontzettend leuk om te ontdekken," vertelt Onck. "Het is een ludieke manier om te zien hoe wonderlijk het bodemleven eigenlijk is." Ciska Veen vertelt dat in de bodem worden alle natuurlijke materialen afgebroken door bodemleven. "Ze doen dat om zelf energie en voedingsstoffen te krijgen. Dat proces draagt bij aan de vruchtbaarheid van de bodem en uiteindelijk aan ons voedsel."

Gezonde bodem is belangrijk

Het nieuw opgezette project moedigt wetenschapsparticipatie aan, maar creëert ook bewustwording over het belang van een gezonde bodem. "We hebben die gezonde bodem echt nodig om te leven," benadrukt Veen. "Alle gewassen die we eten komen van een bodem."

Hoe werkt het?

Voor de deelnemers is er een pakket met instructies beschikbaar. Je knipt een onderbroek uit het stukje ongebleekte katoen wat er in het pakketje zit, in de grond stoppen. Dat laat je dan twee maanden zitten. Veen vertelt wat er in die tijd gebeurt: "In de bodem worden alle natuurlijke materialen die daar inkomen afgebroken door bodemleven. Dat doen ze om zelf energie en voedingsstoffen te krijgen. Die zitten verstopt in natuurlijke materialen, zoals het katoen."

Na 2 maanden kun je je waarnemingen doorgeven, vertelt Onck: "Zo draag je bij aan wetenschappelijk onderzoek," zegt Onck. "Het is een vorm van citizen science." Zelfs als je geen tuin hebt, kun je meedoen. "Een plantenbak, gevel of een tuintje op de boot, overal is bodemleven," vertelt Onck.

Meedoen

Wil je meedoen? Bezoek de website van Utrecht Natuurlijk voor meer informatie over activiteiten en meldingen. Doe mee aan het onderzoek en deel je ervaringen op social media met de hashtag #bodemonderzoekmetjeonderbroek.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie