Onderzoek
WNL

De pensionmoorden en De heks van Anjum: 'Justitie heeft het nooit bewezen'

foto: WNL / NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. De pensionmoorden en De heks van Anjum: 'Justitie heeft het nooit bewezen'

Podcastmaker en journalist Margriet Brandsma maakte naar aanleiding van de reacties op haar boek De heks van Anjum een gelijknamige podcast. Ze sprak met verschillende betrokkenen van 'de pensionmoorden' uit 1997 voor haar podcast. "Een van de dingen die ik ontdekt heb over Jaap K., is dat het een informant van de politie was", vertelt ze in WNL In de Kantine.

Brandsma maakte de podcast in samenwerking met Omrop Fryslân, telt vier afleveringen en gaat over de beruchte 'pensionmoorden'. Pension-eigenaresse Marjan van der E. kreeg zes jaar cel en tbs voor de moord op twee mannen, maar zat uiteindelijk vijftien jaar vast. Tot aan haar dood pleitte ze altijd voor haar onschuld. "Het was wel iemand die soms de grenzen van de wet opzocht en ze misschien wel overtrad, maar dat maakt je nog geen moordenares", zegt Brandsma.

'Justitie heeft het nooit bewezen'

"Ik zeg altijd: ik kan niet bewijzen dat deze Marjan het niet gedaan heeft, maar daar staat tegenover dat justitie nooit bewezen heeft dát ze het gedaan heeft. En ze heeft wel in totaal vijftien jaar vastgezeten in gevangenissen en tbs-klinieken", aldus Brandsma. Ze twijfelt eraan of Van der E. de moordenaar was. "Deze pensionhoudster was begin vijftig. De twee slachtoffers waren jonge sterke mannen. Bovendien zijn ze met grof geweld om het leven gebracht en dat is over het algemeen niet de manier waarop vrouwen moorden. Er was geen duidelijk motief."

Brandsma was de eerste journalist die Van der E. wel te woord wilde staan. Van der E. hield hiervoor altijd de boot af, omdat ze vond dat de media vaak al een kant hadden gekozen om haar te veroordelen. De podcastmaker denkt dat haar bekendheid meehielp om vertrouwen te winnen. "Waarom heb ik haar nooit kunnen vragen, omdat ze vlak voor onze afspraak dood in haar flatje in Utrecht werd gevonden. Dus ik heb haar nooit persoonlijk gesproken. Ze lag er al een dag of vier, vijf."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Grove fouten in het onderzoek

In haar boek toont Brandsma al aan dat het politieonderzoek toentertijd grove fouten bevatte. "Er zijn heel belangrijke sporen niet onderzocht, er is een officier van justitie betrokken geweest die chantabel was", vertelt ze. Met de reacties op haar boek gingen er nieuwe deuren open en kwam er steeds meer informatie bovendrijven.

Afspreken met een crimineel

Zo nam ze onder andere contact op met Jaap K., een zware crimineel die betrokken was bij de hennepkwekerij. "Jaap K. was hennepkweker en gewelddadig, maar hij had ook een escortbureau. Ik ben erachter gekomen dat een vrij prominent officier van justitie in Leeuwarden, die zijdelings ook een rol speelde in deze zaak, klant van hem was. Alleen dat al zou een reden moeten zijn dat hier heel nadrukkelijk naar gekeken moet worden", aldus Brandsma.

Ze stelt dat veel belangrijk bewijsmateriaal niet of onvolledig is onderzocht. "Een van de dingen die ik ontdekt heb over Jaap K., is dat het een informant van de politie was. En dat verklaart misschien ook wel waarom hij buiten schot is gebleven in het politieonderzoek."

Of er een vervolg komt op de podcast is nog niet duidelijk, maar Brandsma ontvangt alweer veel nieuwe tips, dus de kans is zeer aanwezig dat er nieuwe afleveringen zullen komen.

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie