Onderzoek
HUMANVPRO

Honderden Nederlandse trans personen zoeken zorg in buitenland door wachtlijsten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Honderden Nederlandse trans personen zoeken zorg in buitenland door wachtlijsten

Ongeveer 500 Nederlandse trans personen zijn cliënt bij de buitenlandse private kliniek GenderGP. Dit laat de oprichter Helen Webberly van deze zorginstelling aan Argos weten. Via deze kliniek kunnen trans personen na één à twee online gesprekken transitiehormonen voorgeschreven krijgen. Deze zorg staat in schril contrast met de Nederlandse transgenderzorg waar patiënten een grondig, vaak maandenlang, traject doorlopen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) controleert de kliniek niet aangezien deze in Singapore is ingeschreven. Wel zijn er vier meldingen over GenderGP binnengekomen. "Dit zijn serieuze zorgen over de kwaliteit van de zorg." aldus de voorlichter van de IGJ.

Lange wachtlijsten

Het merendeel van de trans personen dat aan een vorm van zelfmedicatie doet, waartoe GenderGP vaak gerekend wordt, kiest hiervoor vanwege de lange wachtlijsten in de reguliere transgenderzorg, blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Zorgvuldig Advies.

De wachttijden zijn bij verschillende ziekenhuizen inmiddels oplopen tot twee à drie jaar. In 2022 stonden er ongeveer 7000 mensen op een wachtlijst.

Informed consent model

GenderGP is een kliniek die werkt volgens het 'informed consent model'. Bij deze werkwijze worden trans personen zelf in staat geacht om te bepalen welke behandelopties hun gezondheid zouden bevorderen. Trans personen, ook minderjarigen, kunnen na één à twee online gesprekken met een counsellor puberteitsremmers of hormonen worden voorgeschreven. Over het algemeen hoeven zij geen arts te zien of medische testen vooraf te doen.

Quote

Deze vorm van zorg voldoet niet aan de Nederlandse kwaliteitsnormen.

Christa van Bunderen

Zorgen

Experts maken zich zorgen. "Deze vorm van zorg voldoet niet aan de Nederlandse kwaliteitsnormen", zegt Christa van Bunderen, internist-endocrinoloog bij het expertisecentrum voor Geslacht & Gender van het Radboudumc. Van Bunderen vindt de zorg van GenderGP suboptimaal maar snapt wel dat trans personen zich tot deze kliniek richten. "Het is ook schrijnend dat je in Nederland twee jaar op zorg moet wachten. Dat is zeker iets wat wel onze aandacht heeft." Uit een intern onderzoek blijkt dat zeker 25 tot 30% van de patiënten van het Radboudumc aan een vorm van zelfmedicatie heeft gedaan.

Er zijn ook voorstanders van de werkwijze van GenderGP. Denna Sikkema van Trans In Eigen Hand pleit voor het zelfbeschikkingsmodel. "Er wordt nog steeds op een vrij medische manier gekeken naar trans personen. Je moet maandenlang met een psycholoog praten om te kijken of je wel echt transgender ben en dan gaan zij er een stempel op plakken. Wij vinden dat dat niet altijd nodig is."

De verborgen paden van de transgenderzorg

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie