Onderzoek
NOS

'Joodse notaris verraadde adres Anne Frank'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Joodse notaris verraadde adres Anne Frank'

Een onderzoeksteam dat het verraad van Anne Frank met moderne technieken analyseerde, komt na 6 jaar met een eerder nauwelijks onderzochte theorie: volgens het team speelde een Joodse notaris uit lijfsbehoud het adres van het Achterhuis door aan de nazi's.

De onderzoekers concluderen dat de vooraanstaande Amsterdamse notaris Arnold van den Bergh onderduikadressen aan de Duitsers heeft doorgegeven om veiligheid voor zijn eigen gezin te garanderen. Definitief bewijs daarvoor werd niet gevonden, maar volgens het team lijkt in ieder geval vader Otto Frank zelf de theorie serieus te hebben genomen.

Verslaggever Roel Pauw sprak voor het NOS Radio 1 Journaal met onder meer hoofdonderzoeker Pieter van Twisk. Hij vertelt hoe alle mensen geanalyseerd werden die in de Tweede Wereldoorlog rondom het Achterhuis woonden.

Gepensioneerd FBI-rechercheur Vince Pankoke, die ook betrokken was, noemt dit onderzoek het langste en moeilijkste waar hij ooit aan meewerkte, met een enorme berg data, zoekgeraakte archiefstukken en overleden getuigen. "Dit was geen cold case, de zaak was bevroren."

Ster advertentie
Ster advertentie