Geluid kan serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken: 'Slapeloosheid en hartritmestoornissen'
- Nieuws
- Geluid kan serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken: 'Slapeloosheid en hartritmestoornissen'
De constante brom van bijvoorbeeld het verkeer kan leiden tot slapeloosheid, concentratieproblemen en hartritmestoornissen. Prof. dr. Marcel Cobussen zegt in het programma dr Kelder en Co dat uit meerdere onderzoeken van het RIVM en de WHO blijkt dat bepaalde tonen pernicieus kunnen zijn. "De invloed van geluid op onze gezondheid wordt behoorlijk onderschat."
Video niet beschikbaar
Zo hebben zes op de tien Rotterdammers last van geluid, vertelt Cobussen. De professor, die als muziek- en geluidsonderzoeker verbonden is aan de Erasmus Universiteit, benadrukt dat de ene persoon gevoeliger is dan de andere en dat gezondheidsproblemen niet per se komen door geluidsoverlast (te veel of te hard geluid).
Het gaat ook om klanken die continu te horen zijn, zoals geluid van verkeer. Ook noemt Cobussen het geluid van fonteinen. Als mensen een fontein zien dan wordt het bijbehorende geluid gewaardeerd, maar als alleen het geluid te horen is, dan kan het bewust of onbewust als vervelend ervaren worden. 'Horizontaal water', zoals kabbelende riviertjes, vinden mensen over het algemeen wel prettig.
Volgens Cobussen hebben niet alleen mensen in steden last van geluid. Ook in de Nederlandse stiltegebieden is er volgens hem altijd wat te horen. "Stilte bestaat niet."
Oplossing
Stilte hoeft niet altijd de oplossing te zijn bij geluidsproblemen. Cobussen zegt dat het soms helpt om geluiden toe te voegen, zodat vervelende geluiden gemaskeerd worden. Ook denkt hij dat steden minder homogeen moeten klinken: "Mijn principiƫle idee is dat steden een veelvoud aan geluid moeten kunnen produceren. Je moet bijvoorbeeld elke vijftig meter in een andere auditieve omgeving zijn."
Presentator dr Kelder hulde zich na de opmerking van Cobussen bijna in stilzwijgen, omdat hij zich niet kan voorstellen hoeveel effect geluid op je heeft en dat je moe kan worden via de oren. Cobussen: "Als je van een drukke weg naar een zijstraatje gaat, dan verandert de auditieve omgeving. Dit valt misschien niet op, maar onbewust gebeurt er heel veel met je."