Cultuur & Media
AVROTROS

Hoe woke is de Rijksuniversiteit Groningen?

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe woke is de Rijksuniversiteit Groningen?

Hoe “woke” is de Rijksuniversiteit Groningen? In de Jortcast Grand Tour bekijkt Jort Kelder hoe de universiteit scoort op de Woke Meter. Dat doet hij niet aan de hand van de 7 vinkjes, maar met de zeven W’tjes.

De Woke Meter toetst aan de hand van zeven criteria of de universiteit zich bezighoudt met racisme en sociaal onrecht jegens minderheden. De zeven W’tjes zijn:

  • Is iedereen welkom op de universiteit?

  • Is Engels de voertaal op de universiteit?

  • Wordt excelleren ontmoedigd?

  • Dekoloniseren: neemt de universiteit maatregelen om te “dekoloniseren”?

  • Zijn er op de universiteit “diversiteitsdienders”?

  • Is er op de universiteit een safe space?

  • Zijn er maatregelen om meer vrouwen aan te nemen?

Iedereen welkom en English only?!

Iedereen welkom: daar zien we gelukkig meteen al een stijgende lijn. Was de RUG in 2019 nog heel ouderwets - men liet toen Paul Cliteur zomaar spreken tijdens ‘de Nacht van de Filosofie’, ondanks de bezwaren. Foei. Tegenwoordig is dit gelukkig anders. Dr. Tjeerd Andringa is vooraf aan het onderzoek op non-actief gezet voor alle vakken die hij gaf, omdat hij tijdens het vak ’Kritisch Denken’ over de schreef is gegaan. Eerst cancellen, dan onderzoeken. Lekker woke!

English only: Wel netjes de gedragscode voor de voertaal en aandacht voor het internationale karakter, maar in de gangen mogen we hier gewoon nog Nederlands spreken. En die internationale student moet dat zeker allemaal maar aankunnen?!

Cum laude en genoeg vrouwen?

Excelleren: Niet alleen cum laude, maar óók nog selectieve Honoursprogramma’s. En de studiedruk voor de studenten? Ooit aan gedacht? De VU daarentegen, die besloot cum laude helemaal af te schaffen om studenten niet de burn-out in te jagen. Ja, daar kan Groningen nog een puntje aan zuigen.

Genoeg vrouwen? Van de 400 onderzoeksprofessoren is meer dan 28% vrouw. Dat is een plek in de middenmoot van de Nederlandse universiteiten, beste rector. Kijk even 338 kilometer zuidwaarts, daar zitten ze gewoon netjes op 32 procent! En dan te bedenken dat de Open Universiteit, toch een beetje de LOI van de wetenschap, met hun 42 procent ver boven iedereen uitsteekt. Het is allemaal een beetje gênant.

De Wokemeter is onderdeel van de Jortcast Grand Tour. Lees ook meer over de eerdere edities:

Ster advertentie
Ster advertentie