Onderzoek
HUMANVPRO

Crisis op IC-afdeling Flevoziekenhuis

foto: ANP SEM VAN DER WAL
  1. Nieuwschevron right
  2. Crisis op IC-afdeling Flevoziekenhuis

De patiëntveiligheid op de intensive care van het Flevoziekenhuis in Almere is vorig jaar zo ernstig in gevaar geweest, dat de afdeling eigenlijk had moeten sluiten. Dit blijkt uit een vertrouwelijk onderzoeksrapport dat in handen is van Argos. Zelfs aan de meest basale eisen voor IC-zorg voldeed het ziekenhuis niet. Deskundigen spreken van 'een verwaarloosde IC' en ‘een IC uit de oude doos'. Zij dringen aan op ingrijpende maatregelen.

Mogelijk zijn door de situatie in het Flevoziekenhuis patiënten onnodig overleden. Verpleegkundigen geven tegenover Argos aan dat er van zeker één sterfgeval sprake is geweest waaraan een medisch incident is voorafgegaan. Daarnaast blijkt uit interne stukken dat een overlijdensgeval op de afdeling cardiologie indirect te maken had met de situatie op de intensive care.

Meldingen van incidenten of mogelijke calamiteiten worden ook niet altijd goed onderzocht, meldt het vertrouwelijke onderzoeksrapport Intensive care, rapportage verbetertraject – augustus 2021, geschreven door een externe organisatieadviseur die tevens als intensivist-cardioloog verbonden is aan het ErasmusMC. De IC is ondanks de risico’s opengebleven, omdat sluiting grote gevolgen zou hebben gehad voor de behandeling van covid-patiënten.

Vertrouwen opgezegd

Hoewel de situatie inmiddels enigszins is verbeterd, hebben de verpleegkundigen hun vertrouwen in de raad van bestuur opgezegd en aan de bel getrokken bij de raad van toezicht en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Volgens de verpleegkundigen zijn de omstandigheden op de IC nog uiterst fragiel en neemt het ziekenhuisbestuur niet de maatregelen die nodig zijn om de patiëntenzorg structureel te verbeteren.

Zij verwijten met name bestuursvoorzitter Anita Arts de afgelopen jaren nauwelijks naar hun noodkreten te hebben geluisterd. Twee interim-leidinggevenden die vorig jaar werden aangesteld om de boel weer op de rails te krijgen, hebben hun opdracht voortijdig teruggegeven omdat de raad van bestuur bepaalde verbeterplannen niet wilde uitvoeren. Een van de interim-leidinggevenden is de intensivist uit het ErasmusMC.

RvB: 'berichtgeving onjuist'

Het bestuur van het Flevoziekenhuis bleek in de aanloop naar deze publicatie niet bereid tot een vraaggesprek over de IC-crisis, noch wil het schriftelijke vragen beantwoorden. Het ziekenhuis noemt de berichtgeving van Argos 'onjuist en onvolledig', zonder daarbij aan te geven welke feiten 'onjuist' of 'betwistbaar' zouden zijn.

Een interviewafspraak met de raad van bestuur ter voorbereiding op de radio-uitzending van zaterdag werd eerder deze week afgezegd. In een nagezonden reactie stelt een woordvoerder: 'Het Flevoziekenhuis kiest er bewust voor achteraf te reageren op de uitzending van Argos. We zijn een open en transparante organisatie en precies om die reden willen wij zorgvuldig en op basis van volledige informatie kunnen reageren op wat er in de uitzending aan de orde komt.'

Gerelateerde podcast

Argos

Argos

Argos over crisis op IC-afdeling Flevoziekenhuis

Lees hier het volledige artikel van Argos, inclusief een reactie van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Luister morgen om 14:00 naar Argos op NPO Radio 1 voor het hele verhaal.

Ster advertentie
Ster advertentie