'Commerciële DNA-gezondheidstesten misleidend'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Commerciële DNA-gezondheidstesten misleidend'

Je ziet ze wel eens voorbij komen: advertenties om je DNA door te lichten op kansen op ernstige ziektes. Dit soort testen zijn 'voor het grootste deel gewoon onzin', zegt DNA-docent en hoogleraar Marc van Mil in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Wat kun jij doen om zo lang mogelijk gezond te blijven? Het is een kreet op een website van een bedrijf dat DNA-testen aanbiedt. Een test geeft "belangrijke informatie" over jouw genetische aanleg en laat zien wat je zelf kunt doen "om maximale gezondheidswinst" te behalen.

Test is vaak onzin

Van Mil is niet zo gecharmeerd van dit soort aanbieders. "Het zijn commerciële aanbieders, die handig inspelen op de behoefte van mensen om controle te hebben, om grip te krijgen op de vraag: wat gaat met m'n leven gebeuren?"

Volgens hem zijn dit soort testen 'voor het grootste deel gewoon onzin'. "Er is maar een heel klein aantal ziektes die echt echt bepaald worden door je DNA. Dat zijn erfelijke ziektes, en daarvan weet je vaak wel dat die in je familie spelen."

Kans op diabetes

Veel mensen willen iets weten over hartinfarcten, diabetes, alzheimer of kanker. Maar daar kan een test niet zoveel over zeggen. "Dat zijn ziektes waar zoveel invloeden spelen. DNA is daar maar een heel klein stukje van. Om dan als bedrijf een test in de markt te zetten die eigenlijk de schijn wekt dat je echt iets te weten komt waar je wat mee kunt, vind ik misleidend."

Als het je helpt om je leefstijl aan te passen, is het dan erg? "Ja, ik kan iedereen aanraden om minder vet en minder suiker te eten, maar daar heb je geen test voor nodig."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie