'Allergrootste probleem' van Nederland: in sommige wijken leef je zomaar 8 jaar korter

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Allergrootste probleem' van Nederland: in sommige wijken leef je zomaar 8 jaar korter

Eet een appel en beweeg 30 minuten. Zo’n oproep werkt niet meer, zegt GGD-voorman André Rouvoet bij Spraakmakers. Een integrale aanpak is het nieuwe toverwoord. "Gezondheidsverschillen tussen wijken zijn een van de allergrootste problemen in Nederland."

Video niet beschikbaar

Meer bewegen, niet roken, geen alcohol, we weten het allemaal. Het is belangrijk voor onze gezondheid. Het waren ook de speerpunten van het Nationale Preventieakkoord dat een paar jaar geleden werd gesloten. Maar het is allemaal niet genoeg, want één dezer dagen komt het ministerie van Volksgezondheid met een nieuw akkoord. Kort gezegd: GALA: het Gezond en Actief Leven Akkoord. Spraakmaker André Rouvoet is als voorzitter van GGD GOR Nederland een van de ondertekenaars van dat akkoord.

Monument

Het preventieakkoord het was geen succes, erkent hij. "Ik vind het wel een monument, want het was voor het eerst dat we zo’n akkoord hadden. Maar het was beperkt in z'n scope en ik vond het vrijblijvend."

Het nieuwe akkoord is anders. "Het bijzondere van het GALA vind ik: het is een nieuw soort preventie. We zetten veel meer in op samenwerking tussen financiers en zorgverzekeraars enerzijds en gemeenten anderzijds."

Schulden

In plaats van een preventieprojectje hier en een projectje daar, staat nu de integrale aanpak centraal. Niet enkel de oproep eet een appel en beweeg 30 minuten per dag, maar het draait om het totaalplaatje. "Omdat we steeds meer zien dat de gezondheidsverschillen in Nederland een van de allergrootste problemen is waar we mee te maken hebben. Dat je in de ene wijk in Amsterdam acht jaar korter leeft dan in de andere wijk in Amsterdam."

Dat heeft volgens hem alles te maken heeft heel veel omstandigheden: de omgeving waarin je woont en dat door omstandigheden waar je waarin je functioneert, de inrichting van een wijk en schuldenproblematiek. "Dat gebeurt gelukkig al op verschillende plaatsen in het land en ik denk dat GALA daar een enorme impuls aan gaat geven."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie