Mensen mijden mondzorg uit tandartsangst én uit angst voor de rekening

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mensen mijden mondzorg uit tandartsangst én uit angst voor de rekening

Bijna één op de tien Nederlanders heeft de tandarts twee jaar of langer niet gezien. Dat blijkt uit onderzoek van de patiëntenfederatie. Angst voor de tandarts, maar vooral angst voor de tandartsrekening zouden hiervan de belangrijkste oorzaken zijn. Het mijden van de tandarts is volgens experts niet zonder risico: het lang uitstellen van mondzorg kan leiden tot gezondheidsschade en veel latere problemen met het gebit.

Stand.nl: 'We moeten vaker naar de tandarts'

Thomas Meens van de Patiëntenfederatie spreekt in Spraakmakers over een substantiële groep die zegt "joh, ik kan het me gewoon niet veroorloven". Ook benoemt Meens de groep die bang is voor de tandarts. "Maar die zouden ook niet gaan als ze het wel konden betalen."

Liesbeth Kesseler vindt dat er een raar verschil is tussen naar de huisarts gaan en naar de tandarts gaan. "Op een of andere manier slagen tandartsen, en in mijn geval ook mondhygiënisten, er altijd toch in om je een beetje het gevoel te geven alsof je iets verkeerds hebt gedaan. ‘Zo van ‘ja mevrouw, u moet wel een beetje meer dit, en een beetje meer dát. Ook heeft ze soms twijfels over de noodzaak behandelingen die haar worden aangeraden en voelt ze zich achteraf vaak verrast door de rekening."

Gebitten van ‘armere families’ gaan achteruit

Op de vraag of de kwaliteit van het Nederlandse gebit achteruitgaat zeg hoogleraar Algemene Tandheelkunde Albert Feilzer, dat de verbeteringen van de laatste vijftig jaar "al vijftien jaar tot stilstand zijn gekomen". In de armere families zegt hij "dat de gezondheid achteruitgaat".

Ouders zijn bang voor de rekening

Ondanks dat mondzorg voor kinderen gratis is, zegt Feilzer dat sommige ouders bang zijn om met de kinderen naar de tandarts te gaan. Als de tandarts die ouders namelijk tijdens zo’n consult óók vraagt om in de tandartsstoel te gaan zitten "leidt dat al tot angst voor de rekening". Hierdoor zouden deze kinderen vaak niet naar de tandarts gaan. De hoogleraar erkent dat een tandartsbezoek voor mensen met een krappe beurs veel geld kost. "Toch is de Nederlandse mondzorg in de Westerse landen een van de goedkoopste."

Meer voorlichting

Tweede kamerlid Joba van den Berg (CDA) vindt dat er meer voorlichting moet komen over mondzorg en de kosten ervan. "Juist voor mensen met een laag inkomen kunnen gemeentes via een gemeentepolis een stuk basismondzorg op zich nemen. Ook vindt ze dat jongeren weer "automatisch naar de tandarts moeten". Ze pleit voor een gaatjesvrije generatie.

Stand.nl: We moeten vaker naar de tandarts

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie