Binnenland
AVROTROS

Nederlanders gaan minder naar de tandarts: 'De wachttijd is opgelopen tot maanden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlanders gaan minder naar de tandarts: 'De wachttijd is opgelopen tot maanden'

Één op de vier Nederlanders is sinds het begin van de coronacrisis niet meer naar de tandarts geweest. Daarnaast wil één op de vijf Nederlanders pas weer een tandartsstoel in als een deel van de bevolking is gevaccineerd, blijkt uit onderzoek van Independer. 'Zorgwekkend' vindt Paul Voorbraak, tandarts in Hilversum. Hij vertelt erover bij Stax&Toine.

Voorbraak merkt zelf ook dat het rustiger wordt. "Vooral veel mensen van middelbare leeftijd hebben de praktijk gemeden, ook veel kwetsbare ouderen bleven weg. We proberen deze mensen nu te bellen om te vragen of ze alsnog naar de praktijk willen."

Veel mensen zeggen 'Ik wacht tot het vaccin er is'. Tegenwoordig zijn we vaak bezig met de preventieve tandzorg, vertelt Voorbraak. "We proberen nu vaak gaatjes op te sporen voor ze er daadwerkelijk zijn om lastige behandelingen te voorkomen."

Achterstand is ongekend

Voorbraak is naast zijn praktijk ook werkzaam bij de geriatrische tandzorg in Kampen. Vaak is deze praktijk op locatie, vertelt Voorbraak. "Tegenwoordig mogen we hier weer aan het werk, maar de achterstand is ongekend. Ik heb al een maand lang geen intake meer gedaan, de nieuwe patiënten heb ik nog niet gezien omdat ik alleen nog maar aan het behandelen ben." De wachtlijsten lopen op tot een paar maanden, zegt Voorbraak.

Janneke Krikken, kindertandarts bij Kindermondzorgcentrum Snoet in Amsterdam, ziet het tegenovergestelde. Hier worden kinderen geholpen die bij een reguliere tandarts niet geholpen kunnen worden, vertelt Krikken. "We proberen wachtlijsten te voorkomen, maar het is wel erg druk. We merken in de praktijk niet zo veel van de angst voor corona, er is wel een groep kinderen die al maanden geen afspraak heeft gemaakt. Mensen geven aan dat ze willen wachten tot de coronacrisis over is, maar voor een kindergebit is het juist nog belangrijker om te gaan."

Nederlander durft niet meer naar de tandarts door corona (1)

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie