Gezondheidsraad: stuur alle vrouwen zelftest voor baarmoederhalskanker

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gezondheidsraad: stuur alle vrouwen zelftest voor baarmoederhalskanker

Om meer vrouwen te laten deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker moet een zelftest worden meegestuurd. Die vormt een gelijkwaardig alternatief voor het uitstrijkje bij de huisarts, staat in een advies van de Gezondheidsraad. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met voorzitter Bart-Jan Kullberg van de Gezondheidsraad en Linda Sumner van KWF Kankerbestrijding.

Met zo'n zelfafnametest is het voor vrouwen makkelijker om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Vrouwen die opzien tegen een uitstrijkje bij de huisarts kunnen zo worden gemotiveerd alsnog mee te doen. Daardoor kunnen meer gevallen van baarmoederhalskanker voortijdig worden opgespoord.

'Simpele test'

De zelfafnametest kan al sinds 2017 worden aangevraagd als vrouwen het vervelend vinden om bij de huisarts een uitstrijkje te laten maken. Als de test wordt meegestuurd, gaat de drempel voor deelname aanzienlijk omlaag, verwacht de raad.

Het is belangrijk dat vrouwen deelnemen aan het onderzoek, zegt voorzitter van de Gezondheidsraad Bart-Jan Kullberg in het NOS Radio 1 Journaal. En de test is heel eenvoudig. "Een houdertje met een plastic kwastje erin, een paar keer draaien in de vagina, een simpele test, en dan opsturen."

In het laboratorium wordt getest op het HPV-virus. Bepaalde typen van dit humaan papillomavirus geven een hoog risico op het ontstaan van baarmoederhalskanker. Het virus is ook seksueel overdraagbaar. Als de uitslag van de zelfafnametest positief is, moet er wel alsnog een uitstrijkje worden gemaakt bij de huisarts.

'Het kan je leven redden'

KWF Kankerbestrijding is het eens met het advies. Linda Summer van KWF: "50 procent geeft gehoor aan de oproep en tussen de 30 en 40 jaar ligt dat nog lager. Ik hoop dat het hierdoor wordt verhoogd. Wij roepen op om mee te doen, het kan je leven redden."

Per jaar overlijden 200 vrouwen aan de gevolgen van baarmoederhalskanker, zegt ze. 800 vrouwen krijgen het. "Meisjes kunnen zich laten vaccineren, maar dat is geen reden om geen gehoor te geven aan het onderzoek. Vaccinatie beschermt voor 75 procent."

Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij vrouwen tussen de 35 en 45 jaar. Sinds 2009 kunnen meisjes zich laten inenten tegen het HPV-virus en sinds 2019 kunnen ook jongens dat laten doen.

r1jn hpv-zelftest

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie