Rubbertje of een prik? Gonorroe wordt in Verenigd Koninkrijk bestreden met vaccinatie
- Nieuws
- Rubbertje of een prik? Gonorroe wordt in Verenigd Koninkrijk bestreden met vaccinatie
Het Verenigd Koninkrijk heeft een primeur te pakken: ze gaan als eerste vaccineren tegen de soa gonorroe. Deze seksueel overdraagbare ziekte maakt namelijk zijn opmars, en niet alleen op het Britse eiland. Ook in Nederland krijgen steeds meer mensen deze soa. De Gezondheidsraad wil onderzoeken of een vaccinatieprogramma voor ons land interessant is. Hanna Bos, arts infectieziektebestrijding bij Soa Aids Nederland, denkt dat het waardevol is dit programma te onderzoeken. Ze hamert echter ook op het normaliseren van condoomgebruik.
Video niet beschikbaar
"De soa is helemaal terug", aldus Bos. De opmars heeft te maken met het teruglopende condoomgebruik, vooral onder jongeren zijn ze weinig in trek. "Condooms beschermen heel goed, maar dan moet je ze wel gebruiken." De ziekte kan veel schade aanbrengen als het onbehandeld blijft, voornamelijk bij vrouwen. "Dit is een rottigere bacterie dan chlamydia. Je kan er verminderde vruchtbaarheid van krijgen, maar ook een oogontsteking."
In uiterste gevallen kunnen andere organen worden aangetast. Mannen hebben er vaker klachten van, zoals een druiper of een bijbalontsteking. De huidige behandeling van de soa is middels antibiotica. "Nu hebben we prima injecties, maar het nadeel van gonorroe is dat je heel snel resistent kan worden", aldus Hanna Bos. En daarom is het onderzoeken of een vaccinatieprogramma ook in Nederland zin heeft, de moeite waard.
Vaccinatieprogramma
In Engeland krijgen mannen die seks hebben met mannen een vaccinatie-uitnodiging, omdat het vaker voorkomt bij die groep. Met de vaccinatie hebben ze 30 tot 40 procent kans om beschermd te zijn voor 2 tot 3 jaar. Het vaccin was bedoeld voor een hersenvliesontsteking, maar werkt ook tegen gonorroe blijkt. Bos: "Als je de groep die vaak gonorroe heeft kan verminderen, kan dat in een grotere groep effect hebben. Maar het is geen ideaal vaccin, dus als individu kan je beter een condoom gebruiken."
Condooms
Dus is het ouderwetse rubbertje nog niet afgeschreven volgens de infectieziektearts. "Omdat gonorroe resistent aan het worden is en omdat het aantal gevallen toeneemt, is het vaccinatieprogramma goed, maar je moet het alleen maar doen in de context van toegang tot goede zorg en ook normaliseren van condoomgebruik. Daar moeten we op inzetten!" Bos wil dat er goede voorlichting komt op scholen en wetenschappelijk bewezen, effectieve gezondheidscampagnes komen over condoomgebruik.
De Gezondheidsraad onderzoekt of het vaccinatieprogramma voor gonorroe ook zin heeft in Nederland. Bos denkt dat als er een vaccinatieprogramma komt, dat goed te implementeren is bij de bestaande programma's voor mannen die met mannen seks hebben. Hepatitis A en B en het vaccin voor de mpox zijn bijvoorbeeld voor hen al beschikbaar. "Daar kan je best makkelijk dit vaccin bij doen."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.