Gezondheid

'Er moet bewustzijn komen van overconsumptie van zorg'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er moet bewustzijn komen van overconsumptie van zorg'

"Er moet bewustzijn komen van de overconsumptie van zorg en medicalisering", zegt huisarts en columnist Danka Stuijver in Spraakmakers. Ze hoopt dat door corona een mentaliteitsverandering ontstaat in hoe we omgaan met zorg.

In haar column beschreef Stuijver de zorgvraag als 'u vraagt en wij draaien en wij draaien dus u vraagt'. "Als we zo doorgaan krijgen we een zorginfarct, waarbij de zorgkosten alleen maar oplopen en we minder personeel hebben." De coronacrisis zorgt ervoor dat zorgverleners daar weer over na willen denken.

Danka Stuijver en Hugo Touw over welke lessen we kunnen trekken uit de coronacrisis

Voor patiënten is de crisis 'te kort' om een echte verandering teweeg te brengen. In het begin belden mensen snel en verontschuldigden ze zich nog, met veelal legitieme vragen. Maar vorige week werd ze ook weer gebeld door iemand die in zijn wang had gebeten waardoor het een beetje bloedde en die medisch advies wilde.

Digitale zorg

Als waarnemend huisarts komt Stuijver in veel praktijken. Sommigen gaan weer over op het oude, fysieke consult en telefonisch consult. Ze hoopt dat een aantal zaken, zoals consult via chat, foto's en beeldbellen behouden blijft, maar ook apps waarbij artsen een coachende functie krijgen.

Ook intensivist in het Radboud UMC Hugo Touw ziet dat veel eerst teruggaat naar "het oude normaal", maar ook hij wil naar een duurzaam ziekenhuis met meer oog voor preventie en digitalisering. In coronatijd zag hij verpleegkundigen van andere afdelingen met apparaten van de IC aan de slag gaan.

Inzetten op preventie

Als Touw de keuze voorgeschoteld krijgt om te kiezen tussen investeren in preventie of in de IC's, dan kiest hij zonder twijfel voor preventie. "Ik zou vol inzetten op het bestrijden van armoede en preventieve gezondheidszorg."

Ten grondslag aan die keuze ligt het debat wat het doel is van de gezondheidszorg. "Als het daadwerkelijk doel is om kwalitatief goede levensjaren te creëren, dan zou je veel meer mensen in hun kracht moeten zetten door armoede te bestrijden en een gezonde leefstijl aan te moedigen."

Stuijver vult daarop aan dat van de 80 miljard euro die jaarlijks naar de zorg gaat, slechts 2 miljard is bestemd voor preventie. "Dat is bizar weinig."

Danka Stuijver en Hugo Touw over welke lessen we kunnen trekken uit de coronacrisis

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie