Gezondheid
KRO-NCRV

Welke lessen kunnen we leren van de mentaliteit van topsporters?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Welke lessen kunnen we leren van de mentaliteit van topsporters?

Met de sportzomer voor de deur zal er weer veel waardering en bewondering komen voor de Nederlandse topsporters. De Olympische Spelen, het EK in Duitsland en nog vele andere sportevenementen staan op de planning, maar wat kunnen we leren van onze topsporters? Lidewey van Noord schreef er het boek Doe en denk als een topsporter over en deelt haar tips bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Hoewel Van Noord zelf niet per se een groot sporter is, heeft de auteur een grote fascinatie voor atleten. "Het doorzettingsvermogen en de blinde ambitie om de top te bereiken, vind ik bewonderenswaardig. Het is fascinerend dat gewone mensen zulke buitengewone dingen doen", vertelt Van Noord.

Passie en drive

Eén zo iemand is Kim Lammers, oud-tophockeyer en Olympisch kampioen. "Die passie zit in jezelf", zegt Lammers over haar sportmanschap. "Topondernemers en -sporters hebben diezelfde drive om hun doelen te bereiken." Maar dat gaat vaak ten koste van andere dingen in het leven, benadrukt Van Noord ook. Eén van haar tips is dan ook om je niet te laten beperken. "Topsporters krijgen vaak te maken met blessures of ziektes, maar blijven toch doorgaan. Dat vind ik bijzonder inspirerend."

Revalidatie

Lammers ondervond dit toen ze een knieblessure kreeg en de Olympische Spelen in Peking daardoor moest missen. "Mijn knie was zo beschadigd dat ik sowieso moest revalideren", vertelt Lammers. "Dan heb je als topsporter het privilege dat je de beste middelen krijgt om dat te doen. Maar daar zat dus ook een enorme drive achter, dat ik me tijdens die hele revalidatie zo gepusht heb om zo goed mogelijk te revalideren."

Lijden

Van Noord heeft nog een les: wees bereid om te lijden. "Topsporters gaan door pijngrenzen heen om beter te worden. Dat vind ik heel knap", aldus de auteur. Lammers scheurde een kruisband af na haar knieblessure, waar ze na een operatie ook weer bovenop kwam. "Dat is dan misschien het DNA dat in een topsporter zit", zegt Lammers.

Feest

Successen vieren is ook belangrijk, vindt Van Noord. Men moet "bewust stilstaan bij behaalde doelen", zegt de auteur. Lammers weet zeker hoe dat voelt, met 124 doelpunten bij 200 officiële interlands op haar naam.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie