Sport
BNNVARA

Topsporters openhartig over prestatiedruk in podcast 'DRUK'

foto: BNNVARA / Podcast 'DRUK'foto: BNNVARA / Podcast 'DRUK'
  1. Nieuwschevron right
  2. Topsporters openhartig over prestatiedruk in podcast 'DRUK'

Voor negen bekende individuele topsporters heeft druk een groot effect gehad op de manier waarop zij hun sportcarrière hebben beleefd. Dat vertellen ze Erik Dijkstra in de nieuwe NPO Radio 1-podcastserie: DRUK: In het hoofd van Kampioenen. Epke Zonderland had last van depressieve klachten voorafgaand aan de Olympische Spelen in Tokio. Kiki Bertens ging over haar nek van de spanning tijdens haar debuut op Roland Garros. En Niek Kimmann was na de Olympische Spelen in Tokio zo klaar met de schijnwerpers dat hij zijn fiets even liet staan en overwoog te stoppen.

#1 - Druk - DRUK: In het hoofd van kampioenen

Met topsporters gaat het heel vaak over het lijf, maar veel te weinig over wat er omgaat in het hoofd. Daar wil presentator en sportjournalist Erik Dijkstra wat aan doen. In de podcast DRUK duikt hij in het hoofd van negen van de grootste kampioenen van het Nederlandse sportlandschap. Hij vraagt hen hoe ze omgaan met de mentale druk die hoort bij sport op het allerhoogste niveau. Dat werpt een heel nieuw licht op hun unieke topprestaties.

Wedstrijdspanning

In de eerste twee afleveringen van deze serie, die vandaag uitkomen, praten Femke Heemskerk (zwemmen), Kiki Bertens (tennis), Henk Grol (judo), Annemiek van Vleuten (wielrennen), Epke Zonderland (turnen), Niek Kimmann (BMX), Suzanne Schulting (shorttrack), Anouk Vetter (atletiek) en Jan Smeekens (schaatsen) vooral over de druk rondom wedstrijden. De eerste aflevering gaat over druk in het algemeen en op welke momenten die druk het meest duidelijk wordt. De tweede aflevering gaat over specifiek in op spanning op de wedstrijddag. In het vervolg van de serie komen bijvoorbeeld ook winst en verlies ter sprake, en praten sporters uitgebreid over de manier waarop zij in hun carrière mentale begeleiding hebben gehad.

#2 - Wedstrijdspanning - DRUK: In het hoofd van kampioenen

'Mentale element van druk'

Hoewel Erik Dijkstra de sportwereld al jaren op de voet volgt, was hij verrast door bepaalde inzichten uit de podcast. "Alle negen topsporters die we spreken, hebben in hun carrière in grote mate geleden onder de druk die bij topsport komt kijken. Zo vertelt Niek Kimmann dat hij op trainingen niet in zijn wereldkampioensshirt durfde te fietsen, omdat hij zo bezig was met hoe dat op teamgenoten zou afstralen. Daarmee is deze podcast ook zeker niet alleen voor sportliefhebbers interessant. Juist ook voor andere mensen, die het allerbeste uit zichzelf naar boven willen of moeten halen. Het gaat echt over het mentale element van druk."

Luister de podcast ‘DRUK: In het hoofd van kampioenen’ vanaf 1 maart elke woensdag via je favoriete podcast-app, de NPO Radio-1 website, de NPO Radio 1-app of de NPO Luister-app.

Ster advertentie
Ster advertentie