Gezondheid

'Door stevige immuniteit weinig zorgen over opwaartse trend besmettingen'

WNL
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Door stevige immuniteit weinig zorgen over opwaartse trend besmettingen'

De besmettingen lopen de afgelopen week weer op, ondanks de hoge vaccinatiegraad. Toch is er nog weinig reden voor zorg, zegt hoogleraar klinische virologie van het LUMC Louis Kroes in WNL Op Zaterdag. "Op dit moment vallen de gevolgen daarvan nog mee. Het is te danken aan de stevige immuniteit onder de bevolking dat wij niet zo bezorgd hoeven te zijn over de opwaartse trend."

Het aantal positieve tests is geen bepalende graadmeter meer, zegt Kroes. "Die moeten we wel in de gaten houden, maar het gaat natuurlijk om de gevolgen."

De situatie is nu "nog alleszins beheersbaar", aldus Kroes. "Maar het gaat ongetwijfeld nog oplopen. De vraag is hoe ver, en wat zijn dan de gevolgen? Hoe vertaalt zich dat in termen van sterfte en ziekenhuisbezetting? Dat is een spannende zaak."

Influenza

De besmettingen met de normale griep, influenza, nemen ook weer toe. "Dat komt er op een onhandige en ongelukkige wijze bij komende winter. Er is al weer wat influenza, terwijl er afgelopen winter helemaal geen influenza was. Nu de restricties voorbij zijn, komt influenza misschien wel wat inhalen. Daar zijn we bezorgd over. Het kan ongelukkig samenvallen met het restje Covid dat we nog te verwachten hebben." Het halen van een griepprik is dan ook aan te raden, zegt Kroes.

Naast de gevaccineerden is zo'n 10 tot 20 procent van de bevolking immuun door een eerdere besmetting. Kroes: "Dat is een prachtige aanvulling van de pakweg 80 procent die door vaccinatie beschermd is. Bij elkaar wordt dat stevig. Daar moeten we op rekenen nu het er op aankomt dit winterseizoen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie