Tekort diabetesmedicijn Ozempic neemt toe: mensen gebruiken het afslankmiddel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tekort diabetesmedicijn Ozempic neemt toe: mensen gebruiken het afslankmiddel

Er heerst een tekort aan Ozempic, een medicijn voor diabetespatiënten. Het medicijn wordt ook gebruikt buiten de officiële indicatie voor mensen die willen afvallen, zegt Ton de Boer, voorzitter College ter Beoordeling van Geneesmiddelen in De Nieuws BV. Met diabetespatiënt Leon Polman vertelt hij over de gevolgen van het tekort.

Van de miljoen diabetici in Nederland gebruiken ongeveer 40.000 diabetespatiënten in Nederland Ozempic. Het medicijn, in de vorm van een wekelijkse prik, zorgt ervoor dat bloedsuikers onder controle blijven. "Deze prik zorgt ervoor dat de suikers binnen een bepaalde bandbreedte blijven", aldus diabetespatiënt Polman. Als het suiker in het bloed structureel te hoog blijft en niet goed wordt gereguleerd, kunnen diabetespatiënten problemen ondervinden bij de nieren, ogen en ledematen. Begin dit jaar merkte Polman al dat er een run op het medicijn was. "Ik kon het niet krijgen en toen bood de huisarts twee alternatieven aan." Volgens Polman werkte het alternatieve medicijn niet en werd zijn bloedsuiker er juist hoger van. Het tekort komt mede door mensen die het medicijn als afslankmiddel gebruiken, en daarvoor is het middel niet bedoeld, aldus De Boer.

Afslankmiddel

De Boer is bekend met het tekort. De voorzitter legt uit dat de fabrikant van het medicijn meldde dat ze de vraag niet aankunnen. Dat is volgens De Boer gekoppeld aan het feit dat het middel ook wordt gebruikt buiten de officiële indicatie, voor mensen die willen afvallen. "Ze schroeven nu de productie op, maar bij tijd en wijle zijn er dus tekorten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lichaam wordt ontregeld

Voor diabetespatiënten betekent het tekort aan Ozempic dat er uitgeweken moet worden naar alternatieve medicijnen. Iets wat het lichaam kan ontregelen, aldus De Boer. "Er zijn alternatieve diabetesmedicijnen, maar het probleem is dat je opnieuw ingesteld moet worden." Polman herkent dit: "Toen ik het medicijn weer kreeg, duurde het een paar weken voor het echt weer z'n werk deed."

Illegale webshops

Voor fabrikanten is het verboden reclame te maken voor het medicijn als afslankmiddel. Maar artsen mogen het wel als off-label afslankmiddel voorschrijven. Volgens De Boer zit het grootste gevaar in het online bestellen van het medicijn. "Dan weet je niet wat erin zit." Het middel kent namelijk ook risico's en bijwerkingen, zoals misselijkheid, diarree en braken. In zeldzame gevallen lijdt het medicijn tot alvleesklierontsteking. "Het is geen onschuldig middel. De inspectie heeft al een aantal illegale webshops gesloten die het middel verkochten voor een hoge prijs."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie