Naar homepage
Geschiedenis

De verdwijning van schrijfster Agatha Christie: 'Mensen geloofden haar niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De verdwijning van schrijfster Agatha Christie: 'Mensen geloofden haar niet'

De boeken van schrijfster Agatha Christie worden vandaag de dag nog steeds in grote getale verkocht. De 'queen of crime' houdt in haar persoonlijk leven ook wel van een beetje mysterie, in 1926 was de schrijfster elf dagen van de aardbodem verdwenen. Peter Ronner schreef, met andere schrijvers, een verhalenbundel over de verdwijning, in J.G.L.W. vertelt het over het mysterie.

Christie werd beroemd met haar boek The Murder of Roger Ackroyd, het boek werd miljoenen keren verkocht en is vele talen vertaald. Het klinkt succesvol, maar op dat moment ging het privé bij Christie niet zo goed. Haar moeder was net overleden en Ronner omschrijft haar als een meisje dat veel tijd thuis had doorgebracht en beschermd werd opgevoed. Daarnaast wilde haar man Archibald Christie scheiden, hij had een relatie gekregen met Nancy Neele.

Een grote zoektocht

Op een vrijdagochtend had Christie ruzie met haar man, later in de avond heeft ze haar auto gepakt en is ze vertrokken. "Zaterdagochtend werd die auto gevonden met de lichten aan, het portier open, paspoort erin, op een klif bij een mijn. Zij was zoek. De eerste gedachte was zelfmoord en daarna kwamen de speculaties." De klif was namelijk vlakbij de plek waar haar toenmalige man een feestje aan het vieren was met zijn nieuwe vriendin.

Er werd een zoektocht op touw gezet; duizend agenten werden ingezet en 15.000 andere mensen hielpen mee met zoeken. Daarnaast stond de verdwijning groots op de voorkant van alle Engelse kranten, en de New York Times. Honden en vliegtuigen werden ingezet, en er werd zelfs een medium geraadpleegd. "Je hebt geen idee hoe groot het was, het was wel 1926."

Christie wist van niks

Uiteindelijk werd Christie gevonden in een enorm chique hotel. "Daar heeft ze al die tijd gebivakkeerd. Ze kwam daar onder een andere naam binnen en dat maakte haar wat dubieus. Ze kwam er onder de naam Theresa Neele, en dat was ook de achternaam van de vriendin van haar man. Haar man had geprobeerd die naam uit de pers te houden. Wat ook dubieus was, is dat ze alles cash kon betalen. Ze had gewoon een riem om haar buik met bankbiljetten."

Quote

Het was keurig afgedekt

Peter Ronner

'Ik kan het me niet herinneren', dat was de reactie van Christie toen ze werd gevonden door de politie. Ze is direct daarna afgevoerd naar haar zwager en hij had connecties. "Er kwamen twee specialisten naar dat landhuis en zij hebben de volgende dag een verklaring opgesteld waarin sprake was van geheugenverlies. Mevrouw Christie kon daar niks aan doen. Ik geloof dat ze een half jaar later op een grote vakantie naar Amerika is gegaan. Het was keurig afgedekt."

Jaren die ook Geen Lieverdjes Waren - JGLW

We zijn ongeveer halverwege 2020 en we kunnen nu eigenlijk al wel zeggen: dit jaar gaat de geschiedenisboekjes in als een venijnig jaar. Ieder jaar heeft natuurlijk z'n schaduwzijde, in JGLW bespreken Wouter Bouwman en Roelof de Vries de rafelrandjes van een jaar dat achter ons ligt.

Ster advertentie
Ster advertentie