Geschiedenis
NOS

'1 juli is voor mij hetzelfde als Bevrijdingsdag voor veel Nederlanders is'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. '1 juli is voor mij hetzelfde als Bevrijdingsdag voor veel Nederlanders is'

Vandaag is het precies 156 jaar geleden dat er een einde kwam aan honderden jaren slavernij in Suriname. Op verschillende plekken in ons land wordt daarbij stilgestaan.

"1 juli is voor mij hetzelfde als Bevrijdingsdag voor veel Nederlanders is", zegt Dwight van van de Vijver in NOS Met het Oog op Morgen. "Ik sta erbij stil dat ik kan doen wat ik wil doen in vrijheid omdat andere mensen daarvoor hebben gestreden."

De dubbele 'van' in zijn achternaam is geen tikfout maar een directe herinnering aan de slavernij. Zijn voorouders waren de eerste slaven ván iemand die Van de Vijver heette.

In zijn jeugd werd er wel stilgestaan bij 1 juli, maar niet groots. "Ik ben blij dat deze generatie daar veel prominenter bij stil kan staan." Van van de Vijver maakt voor de EO een programma waarin hij op zoek gaat naar zijn familiegeschiedenis. "Daar loopt de slavernij dwars doorheen."

Reflectie

Herdenken van het slavernijverleden was niet altijd vanzelfsprekend. "Zelfs in Suriname werd het pas in 1960 een officiële feestdag", vertelt Rosemarijn Hoefte. Zij is hoogleraar Surinaamse geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. "Dat soort processen kunnen best lang duren. In Nederland werd het in 1963 gevierd door een klein groepje dames in Surinaamse klederdracht. En in 2002 werd het nationale monument geopend in het Oosterpark."

Zou 1 juli ook in Nederland een nationale feestdag moeten worden? Hoefte: "Daar doen we in Nederland sowieso maar weinig aan. Zelfs 5 mei is niet elk jaar een officiële feestdag. Maar ik vind het wel belangrijk dat er een moment van reflectie is over ons koloniale verleden. En dat zou wat meer aandacht moeten krijgen."

Jaarlijkse herdenking van het slavernijverleden

De NOS doet vandaag in twee uitzendingen verslag van de nationale herdenking van het Nederlandse slavernijverleden. Vanmiddag is er een rechtstreeks verslag van de herdenking bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in Amsterdam (13.00-14.30 uur, NPO 1 en NOS.nl). In de avond staat het Keti Koti Festival centraal (20.25-21.05 uur, NPO 2 en NOS.nl).

Ster advertentie
Ster advertentie