Geschiedenis
VPRO

Pieter van Os wint met ‘Liever dier dan mens’ Libris Geschiedenis Prijs 2020

foto: Christianne Alvaradofoto: Christianne Alvarado
  1. Nieuwschevron right
  2. Pieter van Os wint met ‘Liever dier dan mens’ Libris Geschiedenis Prijs 2020

Pieter van Os is met zijn boek Liever dier dan mens de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2020. In een speciale live-uitzending van OVT kreeg Van Os de prijs uitgereikt voor het beste boek van dit jaar.

De schrijver zat met corona thuis, maar was toch erg blij met zijn prijs: "Ik twijfelde nog of ik weer in bed zou gaan liggen. Ik dacht niet dat ik gewonnen had!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Over Liever dier dan mens

Liever dier dan mens vertelt het verhaal van een joodse vrouw, die de oorlog overleefde in het met vernietigingskampen volgebouwde Polen. Een boek dat laat zien dat de Tweede Wereldoorlog nog altijd kan verrassen en dat het geheim ontraadselt van een dappere Joods-Poolse jonge vrouw die de nazi’s een rad voor de ogen draait.

Volgens de jury heeft Pieter van Os zich als een gedrevene “gestort op het overlevingsverhaal van de Joodse Mala Kizel. Zij was afkomstig uit het getto van Warschau en wist als ogenschijnlijk katholiek meisje de oorlog te overleven. Van Os reisde voor zijn boek door Oost-Europa, en laat zien dat de historicus die zoekt ook veel kan vinden. Aan de hand van één vrouw schreef hij een indringend en onthutsend, maar ook genuanceerd boek over het vreselijke lot van de Joden, en tegelijkertijd over actuele obsessies met volksaard en identiteit.”

Juryvoorzitter Hans de Boer noemt het boek “een huiveringwekkend verhaal. Een boek dat laat zien dat vasthoudend zoeken voor de historicus lonend kan zijn, en een boek dat bijna tastbaar maakt dat mensen tot alles in staat zijn.”

uitreiking libris geschiedenis prijs 2e uur ovt

Weten wie er genomineerd waren? Lees en luister hier meer:

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie