Geschiedenis
VPRO

De Libris Geschiedenis Prijs 2020-nominaties

foto: Library of Congressfoto: Library of Congress
  1. Nieuwschevron right
  2. De Libris Geschiedenis Prijs 2020-nominaties

De shortlist voor de Libris Geschiedenis Prijs is vandaag in OVT - het geschiedenisprogramma op Radio 1 - van de VPRO bekend gemaakt. Uit een de longlist van tien titels selecteerde de jury vijf boeken, die werden toegelicht door juryvoorzitter Hans de Boer, voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW. Kijk en luister hier naar de bekendmaking:

De shortlist bestaat uit:

De hoeve en het hart. Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw van Enny de Bruijn
Het boek vertelt verhaal van een boerengezin uit de Tielerwaard dat onderling familieveten, huwelijksproblemen en burengeschillen op eigentijdse en ruwe wijze oplost. Een boek dat een nieuwe blik werpt op de doorgaans door stadse Hollandse ogen gedomineerde zeventiende eeuw.

Missievaders. Een familiegeschiedenis van katholieke wereldverbeteraars van Mar Oomen
Een familiedrama en een koloniaal en cultureel drama ineen. Met een onaantastbare vader en een gevallen zoon in de hoofdrol. Over een familie van missieartsen die de arme ongelovigen uit de niet-westerse wereld gaat redden, maar door de geschiedenis wordt ingehaald.

Liever dier dan mens van Pieter van Os
Een joodse vrouw die de oorlog overleefde in het met vernietigingskampen volgebouwde Polen. Een boek dat laat zien dat de Tweede Wereldoorlog nog altijd kan verrassen en dat het geheim ontraadselt van een dappere Joods-Poolse jonge vrouw die de nazi’s een rad voor de ogen draait.

De kolonieman. Johannes van den Bosch 1780-1844. Volksverheffer in naam van de koning van Angelie Sens
Over een vaderlijke bevoogder die in onze koloniën experimenteerde met pedagogische utopische werkkampen. Zijn naam is voorgoed verbonden met zijn beroemdste volksopvoedkundige laboratorium: het Drentse pauperparadijs Veenhuizen.

Eens ging de zee hier tekeer. Het verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners van Eva Vriend
De geschiedenis van vier Zuiderzee-families, die met de komst van de Afsluitdijk ongewild worden opgenomen in het moderne vaderland. Een boek over marginalisering en afwijkende culturele sentimenten, die tot op heden in dorpen als Urk een hardnekkig bestaan leiden.

De prijs

De Libris Geschiedenis Prijs wordt op 25 oktober 2020 uitgereikt door juryvoorzitter Hans de Boer tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT in TivoliVredenburg, Utrecht. Wil je erbij zijn? Klik hier voor meer info.

De prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, VPRO en de Volkskrant en wordt dit jaar voor de veertiende keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.

De Libris Geschiedenis Prijs maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie