Economie
NOS

Minder buitenlandse bedrijven vestigden zich hier

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minder buitenlandse bedrijven vestigden zich hier

Afgelopen jaar hebben 305 buitenlandse bedrijven zich in Nederland gevestigd. Dat zijn er ongeveer een kwart minder dan een jaar eerder, toen waren het er 397. "Vooral door corona. Daardoor zijn de marktomstandigheden drastisch veranderd," zegt Jeroen Nijland in het NOS Radio 1 Journaal.

Nijland is directeur van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), die de cijfers publiceerde. Dat is de organisatie die buitenlandse bedrijven helpt om zich in Nederland te vestigen. Alleen bedrijven die ook banen en investeringen meenemen, worden meegeteld in de cijfers.

Het lagere aantal bedrijven komt onder meer door corona, maar ook doordat ons vestigingsklimaat minder aantrekkelijk is voor buitenlandse bedrijven, zegt de NFIA.

Vleesvervangers in Enschede

"Het vestigingsklimaat is nog steeds goed", zegt Nijland. "Maar op onderdelen was er wel wat tegenwind." Bijvoorbeeld op gebieden van stikstofregulering en belastingen. "Het is vooral lastig dat je als bedrijf niet weet aan welke regels je zal moeten voldoen."

Een voorbeeld van een bedrijf dat afgelopen jaar wel naar Nederland kwam is Beyond Meat, een Amerikaans bedrijf voor vleesvervangers dat in Enschede een fabriek is gestart. Ook het Japanse chemiebedrijf Sekisui Polymatech startte een productielocatie in Roermond.

In totaal verwachten de 305 bedrijven zo'n 8600 directe banen te creëren in de eerste drie jaar. Dat is 40 procent minder dan in 2019.

Brexit

De Brexit verzachtte de pijn nog een beetje. "Er zijn vorig jaar 80 bedrijven hiernaartoe gekomen vanwege de Brexit en die hebben samen 1600 banen gecreëerd." In 2019 kwamen er ongeveer net zoveel bedrijven naar Nederland vanwege de Brexit en dat was volgens Nijland een topjaar.

De stroom Britse verhuizers naar Nederland lijkt nog niet opgedroogd. Twee weken geleden meldde het NFIA nog dat 500 Britse bedrijven onlangs serieuze interesse hebben getoond om zich in Nederland te vestigen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie