Economie
KRO-NCRV

Ontslagboete werkgevers? 'Ik kan de jongens niet behouden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ontslagboete werkgevers? 'Ik kan de jongens niet behouden'

Het is een slechte ontwikkeling als bedrijven staatssteun kunnen krijgen zonder dat er een boete is voor ontslag. Dat zegt de FNV. Ondernemer Dennis van den Hoogen probeert zijn hoofd boven water te houden. "Als er ook nog boetes komen, dan kunnen we onze tent nog eerder sluiten."

Van den Hoogten is communitylid van Spraakmakers en heeft een bedrijf in de entertainment- en horecabranche. Voor deze branche is er voorlopig weinig perspectief. "We hebben nu niks. Geen opdrachten, geen werk."

Zakaria Boufangacha van FNV wil niet dat in het tweede steunpakket voor bedrijven dat eraan komt, de ontslagboete wordt geschrapt. Zo kunnen bedrijven subsidie aanvragen voor lonen, maar die subsidie voor andere doelen gebruiken en alsnog mensen ontslaan.

'Het is niet te doen'

Steunfonds of niet, de kosten lopen voor Van den Hoogen gewoon door. Daarbij krijgt zijn bedrijf niet 90 procent van de loonkosten gecompenseerd en moet hij maandelijks geld bijleggen om de lonen aan te vullen. "Het is niet te doen."

Nu het kabinet heeft besloten alle evenementen tot tenminste september te schrappen ziet Van den Hoogen geen mogelijkheid zijn personeel te houden. Oproepkrachten en zzp'ers kan hij al weken niet meer inhuren en ook twee vasten krachten heeft hij moeten ontslaan. "Anders is het voor ons einde oefeningen. Ik kan met alle liefde die je wil, de jongens niet behouden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Boufangacha zegt in Spraakmakers dat hij vooral de prikkel voor werkgevers wil behouden om samen met werknemers te kijken hoe ze omgaan met deze crisis door ze bijvoorbeeld opleidingstrajecten van werk naar werk aan te bieden. "Als je de prikkel om personeel te behouden eruit haalt, dan zie je wat er nu al is gebeurd met de 100 duizenden flexkrachten die op straat zijn komen te staan."

Stand.nl: In het nieuwe steunpakket moet de ontslagboete blijven gelden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie