Economie
AVROTROS

Stop het gesomber, de economie gaat als een trein

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stop het gesomber, de economie gaat als een trein

Luisterde je afgelopen verkiezingscampagne naar politieke partijen dan zou je denken dat we economisch in zwaar weer verkeren. Niet blijkt echter minder waar, zo concludeert CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen als hij de cijfers erop naslaat. Ondanks een lichte economische krimp, kunnen we wat hem betreft met een gerust hart de kerstdagen in.

De economie draait zo slecht nog niet

Graaiflatie, een groeiende kloof tussen arm en rijk, grote zorgen over bestaanszekerheid, het lijkt zo nu en dan alsof Nederlandse beleidsmakers ons land in een aaneenschakeling van economische rampspoed storten. De macro-economische cijfers vertellen ons echter iets heel anders. Zo is de koopkracht van de minstbedeelden dit jaar zelfs gestegen.

Negatief sentiment

Volgens Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het negatieve beeld voornamelijk gestoeld op sentiment. Zo vindt hij bijvoorbeeld weinig empirisch bewijs voor een concept als graaiflatie. Dat de prijzen in de horeca en de supermarkt zijn gestegen, heeft volgens hem simpelweg te maken met het doorwerken van de hogere energieprijzen in andere producten.

Een milde recessie

Wel laten de cijfers al enige tijd economische krimp zien. Van Mulligen verwacht dat dit voor 2024 niet anders gaat zijn, mochten zich althans geen onverwachte gebeurtenissen voordoen die enorme impact op de economie hebben. De huidige situatie is echter stukken minder nijpend dan tijdens eerdere economische crises, zie bijvoorbeeld de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. Toch is het consumentenvertrouwen net zo laag als tijdens de crisis van 2008. Van Mulligen vindt dit opmerkelijk, omdat het nog altijd stukken beter gaat dan destijds.

Luister De Jortcast in je favoriete podcast-app

Een podcast die reageert op de hypes en hysterie in de media, met het laatste complementaire wetenschappelijke commentaar op het nieuws. Op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

Luister De Jortcast en De Jortcast XL via NPO Radio 1 en de andere podcast-apps.

Ster advertentie
Ster advertentie