Economie
NOS

Komt er dit jaar nog een recessie? 'Ik denk dat we gewoon een stukje pijn moeten nemen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Komt er dit jaar nog een recessie? 'Ik denk dat we gewoon een stukje pijn moeten nemen'

Het IMF waarschuwt voor een recessie in de Verenigde Staten en de vooruitzichten voor Europa zien er ook niet al te best uit. Het lijkt wel onvermijdelijk, maar wat betekent een recessie echt? In NOS Met het Oog op Morgen deelt hoofdeconoom bij RaboResearch, Esther Barendregt, haar kennis. "Wij verwachten dat er ook in Nederland een recessie aankomt."

Bekijk hier het hele gesprek met Esther Barendregt

Een recessie hoeft niet altijd grote problemen op te leveren, vertelt ze. "We spreken over een technische recessie als de economie twee kwartalen achter elkaar krimpt. De vraag is dan: wanneer gaan we dat voelen? Dat is vooral als de arbeidsmarkt hard geraakt wordt."

Maar dat we in Nederland wel wat gaan voelen van die krimp, lijkt onvermijdelijk. "We zien het nu al: de prijzen zijn zo sterk gestegen en zullen ook verder stijgen, dat de koopkracht van huishoudens behoorlijk uitholt. Mensen kunnen minder kopen."

Niet gelijk verdeeld

Bovendien is de verdeling van die lasten niet gelijk. "Als je alleen al kijkt naar de energierekening, dan maakt het ontzettend veel uit of jij als gezin een contract had met flexibele prijzen, waardoor als de energieprijs op de wereldmarkt sterk stijgt je dat onmiddellijk ook in de rekening thuis voelt."

Hoewel een deel van de mensen geld nu nog wel laat rollen en de terrassen vol zitten, kan het zomaar gebeuren dat het beeld over een half jaar er anders voorstaat. "Maar als op een gegeven moment dat huishoudboekje de komende maanden ook nog wat beter bekeken, dat je dan toch moet constateren: oké, ik moet nu gaan kiezen. Wordt het of dat terras of ga ik toch op vakantie of misschien nieuwe kleren kopen voor de kinderen? We verwachten dat dat in het tweede halfjaar goed zichtbaar gaat worden."

Gas

Dan zweeft er nog boven de markt: wat gaat er gebeuren met Russisch gas? "Als dat gas nou blijft stromen, dan denken wij dat dit wellicht een wat oppervlakkigere recessie kan blijven. Maar de relatie tussen Europa en Rusland staat ook de komende tijd nog onder spanning. We moeten dat gewoon afwachten."

En ook het beperken of tegenhouden van een recessie lijkt geen reële optie. "We moeten beseffen dat in deze situatie de crisis eigenlijk komt door externe factoren. De overheid kan ook niet alles. De gevolgen beperken kan door de kwetsbare huishoudens te steunen. Maar ik denk dat we gewoon een stukje pijn moeten nemen, eerlijk gezegd."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie