Binnenland
NOSNTR

ANWB stopt met het verzekeren van fatbikes

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ANWB stopt met het verzekeren van fatbikes

De ANWB stopt volgende maand met het verzekeren van fatbikes vanwege 'extreem hoge diefstalcijfers' en aanpassingen aan de fietsen na aankoop. De organisatie zegt dat het besluit nodig is om fietsverzekeringen betaalbaar te houden. Floor van Workum CEO bij Unigarant, het verzekeringsbedrijf van de ANWB, vertelde erover in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Vanaf 6 september worden er geen nieuwe fatbikeverzekeringen afgesloten. Mensen met lopende verzekeringen zullen twee maanden voor de vernieuwingsdatum een brief ontvangen waarin staat dat hun verzekering wordt beëindigd. Voor verzekeringen die binnenkort aflopen, blijft de dekking geldig tot het einde van de afgesproken periode. Een woordvoerder van de ANWB verklaart dat de financiële schade door schadeclaims voor fatbikes is gestegen tot ongeveer 800% van de premie-inkomsten. Dit betekent dat de schadekosten acht keer hoger zijn dan de premie-inkomsten.

Kans op diefstal bedraagt 90%

Deze snelle groei wordt toegeschreven aan de invoering van de helmplicht voor snorfietsen, volgens de ANWB. In tegenstelling tot snor- en bromfietsen is het dragen van een helm namelijk niet verplicht op een fatbike, een snelle elektrische fiets met extra brede banden. "Het risico op diefstal van fatbikes is aanzienlijk hoog, met name in steden zoals Amsterdam, waar de kans op diefstal van een fatbike 90 procent bedraagt", vertelt Van Workum.

De organisatie zal onderzoeken hoe fatbikes in de toekomst op een "verantwoorde wijze" kunnen worden verzekerd. Dit onderzoek omvat niet alleen de hoogte van de premies, maar ook de veiligheids- en opslageisen. "Het probleem van fietsdiefstal blijft niet beperkt tot fatbikes. Daarom pleit de ANWB voor een 'systeemaanpak' waarbij belanghebbenden samenwerken op het gebied van registratie, gegevensuitwisseling en fietsbeveiliging", legt de CEO uit.

Bij fatbikes is er ook een aandachtspunt omdat ze vaak worden aangepast. De ANWB wijst erop dat veel eigenaren hun fatbikes opvoeren en voorzien van een gashendel. Van Workum noemt dit een "gevaarlijke trend" vanwege zowel de financiële als de veiligheidsrisico's die het met zich meebrengt. Het tegengaan van deze trend wordt benadrukt als een belangrijk punt bij het opstellen van de voorwaarden voor nieuwe fatbikeverzekeringen.

fatbikes

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie