Economie
NOS

Een pijnlijk besef: winst en grote huizen doen er niet toe

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Een pijnlijk besef: winst en grote huizen doen er niet toe

Veel geld en een groot huis, dat is belangrijk in de economie zoals we die nu kennen. Maar wat is belangrijk voor ons als mensen? Hoogleraar culturele economie Arjo Klamer denkt dat de coronacrisis kansen kan bieden voor een meer humane economie.

Video niet beschikbaar

"Ik sta er echt van te kijken", bekent Klamer in NOS Met het Oog op Morgen. "Ik had twee maanden geleden niet kunnen bedenken dat we gezondheid belangrijker zouden vinden dan de economie." De hoogleraar is bezig met een boek over een humane economie. Het bestond al in andere talen, maar Klamer werkt nu aan een Nederlandse versie.

"Bij een humane economie gaat het over de menswaardigheid en de menselijke maat. Dan blijkt een thuis belangrijker dan een huis, maar dat is niet te koop, daar zijn we niet op ingericht."

"Wel zie je nu veel ouders met kinderen thuis en dan blijkt hoe belangrijk dat thuis is. Ik kan me voorstellen dat mensen gaan nadenken over de waarden die ze belangrijk vinden. Ik merk dat mensen nu eerder geneigd zijn om te denken: waarom doen we dit eigenlijk zo?"

Vrijheid opzij

De coronacrisis legt meer opmerkelijke zaken bloot volgens Klamer: "De gezamenlijkheid valt op. Dat liberalen plotseling socialisten worden, zo lijkt het. Dat ze vrijheid opzij zetten en het hebben over een overheid die moet zorgen. En we bedenken ons dat we de zorg hebben achtergesteld."

Het is volgens Klamer enorm pijnlijk dat er veel mensen dood gaan: "Dat we een dramatisch moment in ons leven nodig hebben om tot inzicht te komen. Het is pijnlijk om dat te beseffen."

"Het kan goed zijn dat zodra dit overwaait, we weer teruggaan naar normaal, wat ik dan abnormaal vind. Dan houden we ons weer bezig met winsten en grote huizen en dingen die er eigenlijk niet toe doen."

Het ontstaan van de 'humane economie'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie