Economie
NOS

Inflatie aan het temperen en prijsstijgingen blijven binnen de perken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Inflatie aan het temperen en prijsstijgingen blijven binnen de perken

De inflatie is aan het temperen en prijsstijgingen blijven binnen de perken. Volgens een eerste snelle berekening door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de inflatie in december 1,2 procent. Deze inflatie betekent dat de prijzen in deze maand 1,2 procent hoger lagen dan in dezelfde maand een jaar eerder. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt economieredacteur Roeland Müller hoe we die cijfers moeten interpreteren.

De belangrijkste reden voor de beperkte inflatie is dat een jaar geleden de prijzen juist wel hard stegen, met name de hoge prijs voor brandstof stuwde toen de inflatie. Omdat de prijzen voor gas en energie nu weer lager liggen, wordt het inflatiecijfer naar beneden geduwd. In november was de inflatie nog 1,6 procent.

Brandstof

"Je ziet wel dat die inflatie aan het dalen is. Energie speelt daar een belangrijke rol in. Maar je ziet ook dat de kosten van boodschappen minder snel stijgen", zegt Müller.

Als de prijsstijging van brandstof uit de berekening wordt gehaald, komt het inflatiecijfer uit op 3,4 procent. Dat percentage daalt nu al bijna een jaar. Daarin speelt een belangrijke rol dat de prijzen voor voedingsmiddelen, de boodschappen, in december aanzienlijk minder hard stegen dan in november.

Valt mee

"Dit valt mee, het is een keurig inflatiecijfer, zelfs een beetje aan de lage kant. Het is de bedoeling, daar wordt ook beleid op gevoerd. Maar we zagen de cijfers bij andere landen wat hoger liggen, dus daar was ook de vrees voor". In Duitsland ligt het gemiddelde prijspeil 3,7 procent hoger en in Frankrijk op 4,1 procent.

Het inflatiecijfer van het CBS wordt enigszins vertekend door een andere rekenmethode voor de die het CBS sinds juni vorig jaar gebruikt. Vroeger rekende het CBS met de prijs van nieuwe energiecontracten, in plaats van met de prijs van de feitelijk lopende energiecontracten. De prijs van die lopende energiecontracten lag langere tijd voor veel huishoudens lager dan die van de nieuwe energiecontracten. De oude inflatiecijfers waren door die energieprijzen overtrokken hoog.

Het nieuwe inflatiecijfer is dus correcter, al duurt het nog wel tot juni dit jaar voor het echt in de pas loopt en spoort met het leven van alledag.

Inflatie blijft beperkt, prijspeil 1,2 procent hoger dan een jaar geleden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie