Economie
WNL

CBL-directeur verwacht een hogere prijs aan de kassa in 2024

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CBL-directeur verwacht een hogere prijs aan de kassa in 2024

Directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) Marc Jansen verwacht komend jaar geen prijsdaling te zien in de supermarkt. Dat zegt hij in Sven op 1. "We hebben een uitzonderlijke tijd gehad, maar we zien een aantal kostenstijgingen die nog niet zijn doorgerekend."

Jansen wijst onder meer op de kostenstijgingen voor hogere lonen, hogere huren en de stijgende rentekosten. "Dus geld lenen is duur", zegt hij. "De hoge inflatie die we de afgelopen twee jaar gehad hebben zwakt af, en dat zul je zien in de winkels. Maar ik vermoed niet dat het gaat dalen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een andere oorzaak van de stijging van de prijzen in de supermarkt zijn hogere productiekosten bij leveranciers en boeren. Hoe dan ook benadrukt Jansen dat het CBL zich wel aan de voorstellen zal gaan houden die in het concept-landbouwakkoord op tafel lagen. Het CBL wil zorgen dat Nederlandse boeren en tuinders een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. "Voor een deel komt dat uit je eigen marge, hoe klein die ook is", zegt hij.

'Consequenties voor de consument'

"Maar het gaat wel consequenties hebben voor de consument", vervolgt de CBL-directeur. "Niet alleen landbouwtransities en milieuaspecten, maar ook de energietransitie maakt dat de productie en operatie van supermarkten duurder worden. Je moet elektrische trucks aanschaffen, je moet een netwerk aanleggen. Het schiet allemaal niet op, om het even plat te zeggen." Hij kijkt naar de overheid om hier in bij te springen, bijvoorbeeld met vergunningverleningen voor de energietransitie. "Wij zijn bereid te investeren."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie