Economie
NOS

Stijgende vraag bij armoedehulporganisaties: 'Water staat aan de lippen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stijgende vraag bij armoedehulporganisaties: 'Water staat aan de lippen'

Er kloppen zoveel mensen aan bij armoedehulporganisaties als de Voedselbank dat ze noodgedwongen werken met een wachtlijst. Dat geldt inmiddels voor 1 op de 9 organisaties. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Armoedefonds. Directeur Henk de Graaf vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal. "Het aantal neemt alleen maar toe."

Wachtlijsten bij armoedehulporganisaties

Inflatie

In het verleden zat het aantal organisaties dat werkte met een wachtlijst vaak rond de 1 op de 20. Nu is dit dus verdubbeld. "Dit baart ons wel grote zorgen, dat zoveel organisaties de vraag niet meer aankunnen", zegt De Graaf. In totaal zijn er zo'n duizend hulporganisaties.

"Dat het zo loopt komt vooral doordat de armoede stijgt in Nederland." Inflatie raakt juist de mensen die al in armoede leven het hardst. Maar ook de organisaties zelf hebben moeite met de stijgende vraag. Volgens De Graaf moeten organisaties meer op zoek gaan naar financiële middelen om iedereen te helpen.

Water aan de lippen

Hulporganisaties hebben vaak ook niet alle producten. Dan gaat het niet alleen over voedsel, maar ook over verzorgingsproducten en menstruatieproducten. De oplossing voor het probleem is volgens De Graaf simpel, maar tegelijkertijd lastig. De armoede moet namelijk gewoon omlaag. En daardoor is het vooral belangrijk dat hulporganisaties op de korte termijn gewoon de hulp kunnen blijven aanbieden aan de mensen die het nodig zijn.

"De minister is nu gevraagd voor meer financiële steun", aldus De Graaf. Volgens hem is dit snelste oplossing om de wachtlijsten in te korten of misschien zelfs te laten verdwijnen. Tegelijkertijd kijkt hij ook met grote zorg naar het aankomende jaar. Volgens de hulporganisaties gaat de vraag naar hulp namelijk alleen maar toenemen. "Ze zeggen nu al dat het water ze aan de lippen staat en we kunnen eigenlijk niet zo heel veel meer hulp geven."

Wachtlijsten bij armoedehulporganisaties

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie