Economie
KRO-NCRV

Kunnen we een economische krimp aan? 'Middelen zijn er, het is een kwestie van herverdelen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen we een economische krimp aan? 'Middelen zijn er, het is een kwestie van herverdelen'

De gemeente Amsterdam wil een krimp voor Schiphol en er wordt wel vaker gesproken over 'degrowth', wat inhoudt dat de economische focus niet meer puur gericht is op groei. Maar is dat mogelijk? "De middelen zijn er, het is een kwestie van herverdelen", zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van FNV, bij Spraakmakers.

Brede welvaart

Moet de Nederlandse economie zich koste wat kost blijven richten op groei? "Het gaat om brede welvaart. Daar is groei niet voor nodig, maar herverdeling", zegt Jong. "Altijd maar meer werken is niet de oplossing. Het gaat ook om privétijd, tijd voor je kinderen, mantelzorg en een fatsoenlijk leven. De vraag is of je daarvoor moet groeien of moet verdelen wat er nu al is."

Verdelingsvraagstuk

Sander Heijne wijdde zelfs een boek aan dit vraagstuk, genaamd Fantoomgroei. "We hebben nu al voor alle Nederlanders een baan. Maar de discussie is of de lonen hoog genoeg zijn. Het is een verdelingsvraagstuk", stelt de auteur. "Extra economische groei komt voornamelijk in de zakken terecht van mensen die het toch al goed hebben."

Versterken

"Je ziet dat het concept brede welvaart meer steun krijgt. Daarbij wordt er gekeken naar het leven van de mens", zegt Rens van Tilburg, directeur van Sustainable Finance Lab. De econoom ziet dat andere kwaliteiten "belangrijker" gaan worden. "Je kunt door te sturen op kwaliteit van leven je economie versterken. Door je niet puur op kosten laag houden te richten, kan dat de economie juist versterken."

Naïef

Niet iedereen ziet een toekomst van krimp voor zich. "De groei van de economie hoort bij een groeiende bevolking", zegt luisteraar René Hoedelmans. "Als je geen economische groei meer hebt, moeten we als Nederland heel moeilijke keuzes gaan maken. Daar zijn we niet goed in." Ook politiek commentator Wouter de Winther is sceptisch. "Het is een luie, luxestoel-positie als je gaat zeggen dat er krimp nodig is. De simpele gedachte dat we krimp wel aankunnen, is naïef."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie