Economie
EO

'Woningtekort ontstond al in de jaren 90'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Woningtekort ontstond al in de jaren 90'

Net als in 2023 zal in 2024 het woningtekort een nijpend probleem blijven, denkt Rabobank-econoom Nic Vrieselaar. Maar hoe ontstond het eigenlijk? "In de jaren '90 dacht men: we kunnen wel een tandje teruggaan. Toen is er te weinig gebouwd", vertelt hij in Geld of je leven.

Hoe lossen we de tekorten op de woning- en arbeidsmarkt op? (28 december 2023) - Geld of je leven

Vrieselaar wijst erop dat er voor de jaren '90 flink werd gebouwd. "In de jaren '60, '70 en '80 werden er vaak 110.000 tot 120.000 woningen per jaar gebouwd", vertelt hij. "Maar in de jaren '90 dacht de politiek: onze bevolking groeit niet zo hard meer, dus het kan wel wat minder." Daarna nam het aantal woningen gestaag af: "Tussen 2010 en 2020 was het gemiddeld zo’n 58.000 per jaar. Bijna een halvering."

Deze keuze wreekt zich nu, stelt Vrieselaar: "Het aantal huishoudens is veel sterker toegenomen dan men toen had verwacht", vertelt hij.

In de jaren '90 werd de woningbouw ook deels in de handen gelegd van de markt, vertelt Vrieselaar. "Men dacht dat die de problemen op de woningmarkt veel beter kon oplossen dan de overheid." Deels klopt dit ook, maar wel voor een bepaald soort huizen, denkt Vrieselaar: "Marktpartijen hebben ontdekt dat er geld kan worden verdiend met huizen bouwen, maar niet de huizen waar een bijstandsmoeder woont…"

Stop met vakantiewoningen

Eigenlijk wil de politiek helemaal niet dat er precies genoeg huizen zijn, zegt Vrieselaar. "De politiek wil eigenlijk een klein en beheersbaar woningtekort", vertelt hij. Dat klinkt heel gek, maar te veel huizen is ook niet fijn, vertelt de econoom: "Je wilt altijd wat spanning op de huizenmarkt, om te voorkomen dat huizen leeg komen te staan, zo is het idee."

Het probleem is echter nu dat het tekort niet meer beheersbaar is. "Sinds de jaren ’90 is het eigenlijk al onbeheersbaar", aldus de sombere econoom. Hij heeft wel een oplossing: stoppen met het bouwen van vakantiewoningen. "Er worden heel veel vakantiewoningen gebouwd. Daar zou ik echt mee stoppen. Gebuik alle mensen en middelen om échte woningen te bouwen."

Migratie

Ook migratie heeft impact op de woningmarkt. "We denken dan vaak aan vluchtelingen, maar we hebben ook heel veel kennismigranten", stelt hij. Ook die moeten ergens wonen. Deze mensen echter de schuld geven vindt hij te makkelijk: "We weten al 50 a 60 jaar dat die mensen hier komen en dat die hier blijven…" aldus de econoom.

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie