Economie
EO

Dit is waar jij geld op kunt besparen in 2024

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waar jij geld op kunt besparen in 2024

Het afgelopen jaar was een duur jaar: door de inflatie werden de boodschappen flink duurder en ook de energieprijzen rezen de pan uit. In Geld of je leven geeft Amanda Bulthuis van Geld.nl wat tips om in 2024 geld te besparen.

Economisch jaaroverzicht: inflatie, verhoogde rente en de gevolgen voor je portemonnee (27 december 2023) - Geld of je leven

Bulthuis geeft als tip om eens goed naar je verzekeringen te kijken. "De autoverzekering is voor veel mensen een grote kostenpost. Je kunt kijken of het bij een andere autoverzekeraar goedkoper kan. Veel mensen zitten al lang bij dezelfde verzekeraar en kijken er nooit naar, en zijn daarom soms te uitgebreid verzekerd. Veel te duur!"

Ook de zorgverzekering is een tip. Tot 31 december kun je van zorgverzekeraar wisselen, zoals in reclames op de radio nu vaak te horen is. "De premies worden sowieso een stuk hoger in 2024, dus het is wel slim om er nu écht naar te kijken." Volgens Bulthuis kun je per persoon wel 100 euro per maand besparen. "Ben je niet te uitgebreid verzekerd? En kan het ergens anders goedkoper?"

'Verduurzaam je huis'

Als je iets meer te besteden hebt en een eigen woning hebt, is verduurzamen een slimme investering, zegt Bulthuis: "Het zorgt er aan de ene kant voor dat je energierekening omlaag kan, maar er komen ook nieuwe regels dat je meer mag lenen als je leent voor een energiezuinig huis." vertelt ze. "En het betekent ook dat je je energiezuinige huis straks voor een hoger bedrag kunt verkopen dan het niet-energiezuinige huis van je buurman, bij wijze van spreken."

Helaas is besparen in de supermarkt er niet per se bij in 2024. De hoge prijzen worden niet zomaar maar lager, stelt econoom Bert Colijn van ING. Inflatie is bijna altijd een blijvend effect. "Prijsschokken zijn wel vaker permanent. Deflatie komt zelden voor", vertelt hij.

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie