Economie
NOS

'Mogelijk 14 miljard minder aan woningbouw en wegen door stikstofuitspraak'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mogelijk 14 miljard minder aan woningbouw en wegen door stikstofuitspraak'

Bouwprojecten ter waarde van 14 miljard euro staan op losse schroeven door de uitspraak van de Raad van State (RvS) over de beperking van de stikstofuitstoot. Dat heeft ABN Amro berekend. Door die stikstof-uitspraak kunnen allerlei bouwprojecten niet doorgaan.

'Mogelijk 14 miljard minder aan woningbouw en wegen door stikstofuitspraak'

Volgens de bank is de komende vijf jaar de bouw van zo'n 5 miljard euro aan woningen en 9 miljard euro aan infrastructuur onzeker geworden. "De woningbouw haperde al door hoge bouwkosten en personeelstekorten, maar de uitspraak van de RvS zorgt er mogelijk voor dat de woningbouw nu piepend tot stilstand komt", aldus Madeline Buijs, econoom bij ABN Amro.

"De overheid streeft naar de bouw van 75.000 woningen per jaar, al wordt dit nu al niet gehaald. Door de RvS-uitspraak wordt dat de komende jaren nog moeilijker."

Grote impact

Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat het aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen in het tweede kwartaal met 14 procent gedaald is naar 12.800. Dat is het laagste aantal in drie jaar tijd. In het eerste kwartaal nam het aantal vergunningen ook al af. De woningbouw was dus al aan het teruglopen voor de uitspraak van de Raad van State van eind mei.

"Bouwprojecten moeten vanaf nu aantonen dat zij niet meer stikstof uitstoten", legt Buijs uit in het NOS Radio 1 Journaal. "En als ze dat wel doen, moeten er aanvullende maatregelen worden genomen. Voor elk bouwproject moet dat worden gedaan en dat heeft hele grote impact"

Onzekerheid over doorgaan

De Raad van State heeft al een streep gezet door de bouw van de nieuwe wijk Melickerveld in Roermond. Daar zouden 468 woningen komen. Van andere projecten is onzeker of ze door kunnen gaan. ABN Amro noemt onder meer de bouw van 6000 tot 10.000 woningen in de Merwedekanaalzone in Utrecht, 5000 woningen op voormalig vliegveld Valkenburg in Katwijk en 500 woningen in de wijk Kloosterveen in Assen.

Wat betreft wegenbouw gaat het onder meer om de uitbreiding van de A27 en A12 bij Utrecht en de A15 en A12 bij Arnhem.

Ster advertentie
Ster advertentie