Economie
KRO-NCRV

De vader van Frans werkte bij Philips: 'Licht, koffie en zelfs wc-bril kwam van Philips'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De vader van Frans werkte bij Philips: 'Licht, koffie en zelfs wc-bril kwam van Philips'

Frans Vermunt, die opgroeide in een Philipsgezin, kijkt met groot leedwezen naar het massaontslag bij het Brabantse technologieconcern. "Philips is zichzelf aan het afbreken", zegt hij bij Spraakmakers.

Als iemand het Philips-dna in zich heeft, dan is Frans Vermunt het. Hij is de zoon van een echte Philips-man. Vrienden, familie, kennissen: ze werkten allemaal bij het Brabantse technologieconcern.

Afbreken

"Hoe zag het er bij ons thuis uit? Ja heel de dag was het Philips. Je stond op met Philipsverlichting. Koffie kwam uit een koffiezetapparaat van Philips. Je scheerapparaat was van Philips en je ging naar de wc, dan zat je op een bril van Philips."

Zo breed was het bedrijf: het produceerde zelfs toiletbrillen. "Philips was vroeger in mijn ogen een sociaal bedrijf en verdiende geld met mooie, kwalitatief goede producten in een heel breed spectrum. En dat is in de loop der jaren allemaal afgeslankt." Hij spreekt verderop in het interview zelfs over "afbreken."

Pijn in het hart

Volgens hem zijn al die bedrijfsonderdelen "te grabbel gegooid". Vervolgens hapten anderen bedrijven toe. "Dus Philips vindt iets uit en Sony of een ander merk gaat ermee aan de haal en wordt ermee groot. Anton Philips zou zich in zijn graf omdraaien als hij zou horen dat ASML en NXP zo goed draaien – allemaal Philipsbedrijven."

Philips had een sterke band met thuisbasis Eindhoven. Vermunt wijst op voetbalclub PSV, dat uit het bedrijf voortkwam. Maar met het afslanken verliet het concern ook nog eens zijn geboortegrond. "Dat heeft heel veel leed gekost.” Zijn vader wordt negentig dit jaar. Kijkt hij naar zijn oude werkgever, dan voelt hij "schaamte." Philips koste wat het kost overeind houden? Nee, dat hoeft niet meer van Vermunt. Al zegt hij dat "met pijn in het hart."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie