Economie
EO

'Hoge winst Ahold Delhaize komt vooral uit Amerika; lonen verhogen gaan ze niet doen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hoge winst Ahold Delhaize komt vooral uit Amerika; lonen verhogen gaan ze niet doen'

Er werd vandaag flink gedemonstreerd bij de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize. Naast milieuorganisaties waren ook vakbonden aanwezig. Ze zijn boos omdat de lonen laag zijn. Toch denkt retaildeskundige Cor Molenaar niet dat de lonen snel omhoog gaan: "Zolang er nog steeds mensen bereid zijn vakken te vullen voor het geld wat ze geboden wordt, is er geen reden om het te verhogen", zegt hij in Geld of je Leven.

Is de inkomensongelijkheid bij Ahold te hoog?

Leonieke Bremer is leidinggevende bij de Etos in Apeldoorn, een winkel van Ahold. Een "superleuke baan", vindt ze, maar haar loon is wel laag: €13,54 per uur. Veel te weinig, zegt Cindy Onvlee van FNV. "De Europese norm is 60 procent van het gemiddelde loon, dat is 14 euro per uur. Dat wordt gezien als een leefbaar loon, waar je de rekeningen van kunt betalen."

Volgens Onvlee heeft Ahold Delhaize 2,5 miljard winst behaald, maar dat is allemaal naar de top en de aandeelhouders gegaan en niet naar de werkvloer. Het loon verhogen is "een kwestie van fatsoen", vindt ze. De bestuurder vindt Ahold een ‘asociaal bedrijf.’

'Supermarkten staan onder druk'

Molenaar vindt dat je die 2,5 miljard niet te zwartwit moet bekijken. De jaren ervoor waren mager, stelt hij, de beurskoers is flink gedaald. Daarnaast is de winst in de toekomst niet gegarandeerd: "Supermarkten staan behoorlijk onder druk op dit moment, om bepaalde inkoopkosten niet door te berekenen en stringenter te gaan kijken naar prijsverhogingen." De winst komt vooral uit de Verenigde Staten, zegt hij: "Het is geïmporteerde winstgevendheid. In Nederland draaien ze wat minder goed", stelt hij.

Of de lonen omhoog gaan is een afweging van allerlei kostencomponenten, zegt Molenaar. "Je hebt een bepaalde pot met geld die je kunt uitgeven. Albert Heijn probeert de prijzen onder controle te houden, en daarnaast geven ze veel uit aan IT: ze hebben nieuwe magazijnen geopend die flink geautomatiseerd zijn die honderden miljoenen kosten. Je moet het op al die punten bekijken."

Volgens Onvlee en Bremer zijn er heel veel vacatures, dus ze vinden het ook gewoon onverstandig dat er geen loonsverhoging komt. Daar kan Molenaar in meegaan: als er echt tekorten komen, gaat het wel omhoog. "Dat is in de hele economie zo", aldus de retaildeskundige.

Reactie Ahold

Ahold wilde niet reageren in de uitzending. Wel lieten ze schriftelijk weten dat medewerkers voordelen genieten, zoals korting op boodschappen bij de Albert Heijn. Bremer is daar niet echt van onder de indruk: "De Albert Heijn is mij veel te duur, ik ga wel naar de Lidl…"

Ster advertentie
Ster advertentie