Binnenland
BNNVARA

Milieudefensie voelt Ahold Delhaize aan de tand bij aandeelhoudersvergadering

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Milieudefensie voelt Ahold Delhaize aan de tand bij aandeelhoudersvergadering

Tientallen klimaatactivisten zijn nu aanwezig bij de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize. Het bedrijf houdt zich niet internationale klimaatafspraken, bijvoorbeeld als het gaat om het verminderen van CO2 uitstoot. "Wanneer ze ons geen duidelijke ja geven is het een juridische nee, en nemen we dat mee in juridisch onderzoek", zegt Winnie Oussoren van Milieudefensie Young in De Nieuws BV.

Honderd mensen van Milieudefensie zijn als aandeelhouders aanwezig bij de vergadering van Ahold Delhaize. Daar gaan zij vragen stellen over de internationale klimaatafspraken waar het bedrijf zich op dit moment niet aan houdt. "Ze liggen op ramkoers met het klimaat", zegt Oussoren. "Wij gaan hen vragen of ze zich daadwerkelijk aan het klimaatakkoord van Parijs willen gaan houden. En dus hun CO2 uitstoot met 45% willen verlagen in 2030. En wanneer ze ons geen duidelijke 'ja' geven, is het een juridische 'nee', en nemen we het mee in juridisch onderzoek."

Juridisch onderzoek

"Milieudefensie gaat eind van dit jaar een nieuwe zaak starten. Op basis van de antwoorden van de CEO's van 29 mogelijke bedrijven, gaan we een nieuwe target uitzoeken", aldus Oussoren. Dus de klimaatactivisten zijn erop getraind hoe ze tot een duidelijk antwoord moeten gaan komen.

Oussoren: "Ik blijf doorvragen. Ik wil mijn 'ja' of 'nee'. En als ik dan moet gaan zitten of uit de vergadering gezet wordt, dan is dat voor ons genoeg materiaal om te kunnen zeggen, Ahold wil zich helemaal niet aan de het klimaatakkoord houden, aan de internationale afspraken. Dus is dit genoeg materiaal voor ons juridisch onderzoek."

Eis van Milieudefensie

Ahold Delhaize is een van de grote vervuilers die Milieudefensie heeft doorgelicht op klimaatplannen. Ahold Delhaize is het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn, Etos, Gall&Gall en Bol.com. Als Ahold Delhaize doorgaat op dezelfde koers, veroorzaken deze ondernemingen 110 miljard euro klimaatschade tegen het jaar 2050. Dit blijkt uit geactualiseerde cijfers. Milieudefensie eist: minimaal 45% minder CO2 -uitstoot in 2030 ten opzichte van 2019. Eerder gaf de rechter Milieudefensie gelijk in een vergelijkbare zaak tegen Shell.

Volg hier de aandeelhoudersvergadering.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie