Economie
KRO-NCRV

'Iedere week in lockdown kost 0,75 procent groei'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Iedere week in lockdown kost 0,75 procent groei'

De Europese economie is het afgelopen kwartaal 3,5 procent gekrompen, waarvan slechts een halve maand in sociale onthouding was. Hoofdeconoom van ABN-AMRO Sandra Phlippen denkt dat volgend kwartaal de cijfers nog slechter zullen zijn. "Elke week in lockdown kost jaar op jaar 0,75 procent groei", zegt ze in Spraakmakers.

Het gaat daarbij om 0,75 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De huidige crisis is volgens Phlippen niet vergelijkbaar met een normale recessie, omdat het virus het maatschappelijk verkeer en daarmee alles dat in de economie omgaat, stillegt. Het bbp komt normaal tot stand door activiteiten in de economie: kopen en verkopen. "Als je dat stillegt, is het niet gek dat daar grote happen uit worden genomen."

Vergelijkbaar met natuurramp

Waar de coronacrisis veel met oorlogssituaties wordt vergeleken, vergelijkt Phlippen het liever met klimaatstresstests. Puur theoretische scenario's die bij de bank bekeken worden, bijvoorbeeld een overstroming van de randstad. "Dan ligt het volledig maatschappelijk verkeer vier tot acht weken stil. Winkels kunnen niet open, mensen niet naar hun werk. Dat lijkt vrij veel op wat nu gebeurt."

In die scenario's krimpt het bbp met 2 procent per 4 weken. De coronacrisis is daarmee te vergelijken. "Het is een natuurramp in zekere zin die al het verkeer stillegt."

Herstelwerkzaamheden

Deze crisis, die als nasleep een financiële crisis heeft, verschilt van natuurrampen doordat er geen fysieke herstelwerkzaamheden nodig zijn. Die zouden anders een enorme boost kunnen geven aan de werkgelegenheid.

Volgens Phlippen moet nu nagedacht worden over een investering om de nasleep zo kort mogelijk te laten zijn. "Overheden zijn daar volop mee bezig. De Europese Commissie, maar ook onze overheid." Daarbij wordt werkloosheid zoveel mogelijk voorkomen door steunmaatregelen. "Maar we moeten ook nadenken over wat we kunnen doen om de boel straks flink aan te jagen."

In het interview in de uitzending van Spraakmakers praat Sandra Phlippen met journalist Jeroen Smit over de verduurzaming van de economie ná corona.

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie