Economie
KRO-NCRV

FNV wil dat werkgevers de lonen verhogen: 'Er is genoeg ruimte'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV wil dat werkgevers de lonen verhogen: 'Er is genoeg ruimte'

Kabinet en werkgevers onderschatten de koopkrachtcrisis, zegt FNV-voorman Tuur Elzinga. Hij waarschuwt zelfs voor een recessie als we niet ogenblikkelijk in actie komen en hij vindt dat de werkgevers aan zet zijn. "Alle pijn komt bij de burgers terecht, terwijl bedrijven winsten boeken", zegt hij bij Spraakmakers.

Koopkrachtcrisis

Volgens Elzinga is er scheefgroei in Nederland en in De Telegraaf waarschuwde hij zelfs dat deze koopkrachtcrisis ervoor kan zorgen dat we in een recessie belanden.

"We zien aan de ene kant exorbitante rijkdom bij een deel van de bevolking en grote bedrijven. De winsten van grote bedrijven en aandeelhouders blijven groeien, dus dan kan het ook eerlijk verdeeld worden onder mensen die het geld verdienen zoals mensen in loondienst, zelfstandigen en pensioengerechtigden."

Loon stijgt te weinig

De FNV roept al jaren dat de lonen achterblijven en met de oplopende inflatie wordt het gat voor sommige mensen ondraaglijk groot, zegt Elzinga. De 3 procent loonstijging van de cao-lonen is dan ook te weinig. Elzinga denkt eerder aan een loonstijging van 8 tot 10 procent. Dat is volgens hem zeker "fors" maar wel nodig na jaren van de hand op de knip bij werkgevers. "En het is wat nodig is. Zéker voor mensen een een laag- of middeninkomen."

Kabinet

Het kabinet doet ook van alles om de koopkracht te compenseren, zoals het verlagen van accijnzen op benzine en de energietoeslag voor minima. Volgens Elzinga is dat niet genoeg en hij pleit voor een verhoging van het minimumloon dat veel meer moet zijn dan de aangekondigde 2,5 procent. "Als je dat afzet tegen de inflatie, dan is het nog steedse een forse achteruitgang."

Prijs-loonspiraal

Volgens Elzinga wordt er door werkgevers onterecht gewezen op het gevaar van een prijs-loonspiraal. "Er is eerder spraken van een winst-prijsspiraal. De werkgevers rekenen alles door aan kosten in de prijzen, maar vergroten wél de winsten."

'Waarheid in het midden'

Volgens ING-hoofdeconoom Marieke Blom is er inderdaad ruimte bij werkgevers om de lonen te verhogen, maar niet met 8 tot 10 procent zoals Elzinga zegt. "De waarheid ligt in het midden", bepleit ze in Stand.nl van Spraakmakers. "Werkgevers bereiden zich ook voor op de volgende recessie die komt door de oorlog in Oekraïne."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie