Cashloze maatschappij is 'zeer onverstandig'
- Nieuws
- Cashloze maatschappij is 'zeer onverstandig'
Tegenwoordig hebben steeds minder mensen los geld op zak. Op steeds minder plekken kun je contant betalen en pinnen lijkt de norm. "We zijn minder de baas over ons geld", zegt Jaap-Henk Hoepman in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Dat we steeds minder betalen met contant geld is een trend die langer gaande is. "Het is makkelijker om af te rekenen met je bankpas", zegt Edin Mujagic, hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Door de coronacrisis is deze trend in stroomversnelling geraakt, omdat er in verschillende winkels niet meer met cash betaald mag worden.
Een leven zonder cash roept om problemen
Jaap-Henk Hoepman, privacy onderzoeker Universiteit Groningen en Radboud Universiteit, legt uit dat een winkelier mag vragen om met de pin te betalen. Dat is een probleem voor verschillende groepen in de maatschappij, "want als contant geld zou verdwijnen zijn er groepen die moeilijk kunnen betalen", aldus Hoepman. Bijvoorbeeld voor mensen zonder bankrekening of voor mensen die onder curatele staan is dat een probleem.
Privacytechnisch 'een dingetje'
Privacytechnisch is het ook "een dingetje", zegt Hoepman. Als je telkens met de bankpas betaalt, kan de bank zien waar en hoeveel geld je uitgeeft. "We hebben in de geschiedenis wel eens gezien dat dat interessante informatie is om te vermarkten", zegt Hoepman. "Een ander bezwaar is dat banken daarmee controle krijgen over alle transacties en andere transacties kunnen weigeren. We moeten ons afvragen of we dat willen of niet."
Ook is de geldwereld virtueler geworden waardoor er minder bankkantoren zijn. Dus het is nu moeilijk om al jouw geld van je bankrekening af te halen. "Als je dat zou willen doen, zit je aan je pinlimiet en moet je dagelijks tot je pinlimiet pinnen tot alles eraf is", zegt Hoepman. Voor banken is het misschien voordelig, voor gebruikers betekent het dat we niet meer baas zijn over ons eigen geld.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Kost banken geld
"Het feit dat er steeds minder contant geld gebruikt wordt, komt voor een groot deel omdat wij dat zelf doen", zegt Mujagic. "Ieder van ons heeft nog steeds de optie om met contant geld af te rekenen. Waarom doen we dat niet? Omdat het veilig is en veel sneller gaat met bijvoorbeeld een bankpas."
Bovendien kost het banken veel geld om geld te distribueren, geldautomaten te onderhouden en geld te storten. Daarom verbaast het Mujagic niet dat banken steeds meer dingen aan het ontwikkelen zijn om het gebruik van cash minder aantrekkelijk te maken.
Negatieve rente
Maar, in een maatschappij zonder contant geld, heb je bijvoorbeeld geen mogelijkheid om te ontsnappen aan een negatieve rente. "Economisch gezien is dat onverstandig, maatschappelijk gezien: zeer onverstandig", zegt Mujagic.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.