Economie
NOS

Recordverlies Air France-KLM in eerste kwartaal door coronacrisis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Recordverlies Air France-KLM in eerste kwartaal door coronacrisis

Air France-KLM heeft over de eerste drie maanden van het jaar een nettoverlies geleden van 1,8 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar was er 320 miljoen euro verlies. Ter vergelijking, het slechtste jaar van de maatschappij tot nu toe was 2009-2010. Toen werd er 1,6 miljard euro verlies geleden, over het hele jaar.

Recordverlies Air France-KLM eerste kwartaal

Voor KLM kwam het operationeel verlies uit op 275 miljoen euro. Bij het Franse deel was het verlies 536 miljoen euro.

Het jaar begon goed voor de luchtvaartmaatschappij. De toestellen zaten voller. Door de problemen met het coronavirus leken aanvankelijk alleen vluchten naar Azië geraakt. In de loop van maart werden bijna alle vluchten geschrapt. Topman Pieter Elbers van KLM verwacht dat in het tweede kwartaal de cijfers nog dramatischer zullen zijn, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Eerder werd al bekend dat KLM in maart 54 procent minder passagiers had vervoerd dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Steun

Waarschijnlijk zijn de cijfers over het tweede kwartaal nog veel slechter. Weliswaar startten deze week weer een aantal vluchten naar Europese bestemmingen, maar het gros van de vliegtuigen staat nog altijd aan de grond. Ook andere luchtvaartmaatschappijen wereldwijd melden miljardenverliezen.

De Nederlandse en Franse staat schieten de luchtvaartmaatschappij te hulp. Nederland verleent steun voor 2 tot 4 miljard euro. Over de voorwaarden van die steun wordt nog onderhandeld.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie