Economie
AVROTROS

Bitcoin als oplossing voor wereldproblemen: 'Het is meer dan alleen geld'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bitcoin als oplossing voor wereldproblemen: 'Het is meer dan alleen geld'

Cryptomunten zijn hot: steeds meer mensen kopen voor enkele tientallen of honderden euro’s wat van dit ‘nieuwe goud’. Niet zomaar, want deze week ging de munt weer skyhigh, met weer een nieuwe recordwaarde van maar liefst 55.811 euro. Maar Bert en Peter Slagter zien het niet alleen als iets om snel geld te verdienen: het kan een oplossing zijn voor veel problemen, vertellen ze in Humberto.

'Ons geld is stuk. En waarom bitcoin de oplossing is': nieuw boek van broers Slagter

"Het gaat al jaren dagelijks over bitcoin en heel veel mensen zijn heel nieuwsgierig geworden", zeggen de broers in Humberto. Bovendien gaat het in de media vooral veel over prijsstijgingen van cryptomunten. "Of het is iemand die een extreem standpunt inneemt tegen bitcoin", zegt Peter. Maar de broers willen de kennis over bitcoin en andere crypto vergroten. Daarom hebben ze een missie: zo goed mogelijk uitleggen hoe bitcoin in elkaar zit. En nu is er een boek: Ons geld is stuk - en waarom Bitcoin de oplossing is.

Geldsysteem piept en kraakt

Op 25 oktober komt het boek uit. De broers Slagter vertellen daarin hoe moeilijk het anno 2021 is om een goed vermogen op te bouwen. Zo beginnen mensen vaak met een flinke studieschuld, waardoor huizen bijvoorbeeld onbetaalbaar zijn. "Het geldsysteem piept en kraakt", zegt Bert.

Denk alleen al aan de honderden miljoenen mensen werken in het buitenland om hun gezin thuis te onderhouden. "Die hebben te maken met griezelige wisselkoersen. Die moeten transactiekosten betalen, ze moeten een halve dag in de bus om dat geld ergens te brengen. Zij hebben er nu al iets aan."


Democratisering van ons geld

Natuurlijk doen we aan internetbankieren en is de centrale bank zelfs bezig met een digitaal alternatief voor contant geld. Maar, zegt Bert: "Dat is nog onder invloed van die centrale bank, die kunnen bepalen waar je je geld aan uitgeeft. Er komt daar heel veel macht te liggen. Daarvoor is bitcoin ook een oplossing, omdat het een alternatief vormt." Kortom: het is de democratisering van ons geld, willen de broers Slagter maar duidelijk maken.

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan de cryptomunten. "Het verbruikt veel energie en dat is iets waar je een discussie over kunt voeren", geeft Peter toe. "Maar als wij vinden dat de bitcoin wat levert aan de wereld, moet er gekeken worden naar hoe die energie op een duurzame manier kan worden opgewekt."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie