Binnenland
AVROTROS

Heb jij Bitcoin of andere cryptomunten? 'Vergeet dit niet bij je belastingaangifte'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Heb jij Bitcoin of andere cryptomunten? 'Vergeet dit niet bij je belastingaangifte'

Het hebben van cryptomunten is razend populair. Logisch als je je bedenkt dat Bitcoin aan de lopende band hoogterecords bereikt. Waar je wellicht niet over nadenkt, is dat je over het geld dat in cryptomunten zit, ook belasting moet betalen. Vanaf vandaag kun je de belastingaangifte weer invullen. Hoe dat zit met de cryptomunten? Jan van Esch van Duijd fiscalisten geeft in Blok&Toine het antwoord op de belangrijkste vragen.

1. Waar vallen cryptomunten onder?

"Cryptomunten worden voor de aangifte inkomstenbelasting als vermogen gezien, net zoals bijvoorbeeld een bankrekening."

2. Hoeveel belasting betaal je hiervoor?

"Je betaalt over de waarde van de cryptomunten inkomstenbelasting als de waarde op 1 januari 2020 inclusief je overige vermogen meer is dan € 30.846 per persoon. Het tarief is afhankelijk van je totale vermogen en begint bij 0,54% van de waarde bij een vermogen tot € 100.000 en stijgt tot 1,58% bij een vermogen van meer dan € 1 miljoen."

3. Waar moet je dit aangeven?

"De cryptomunten geef je aan onder de categorie “overige bezittingen” in de aangifte inkomstenbelasting."

4. De waarde van cryptomunten is nooit gelijk, het gaat op en neer. Wat vul je dan in?

"Voor de aangifte inkomstenbelasting 2020 is de waarde van de cryptomunten op 1 januari 2020 doorslaggevend. Je moet dus de waarde op die dag invullen. Omdat de Belastingdienst geen inzicht in de waarde heeft en om de onderbouwing van de ingevulde waarde kan vragen, adviseer ik een printscreen van de koers op 1 januari te maken en die te bewaren.

"Je mag daarbij uitgaan van de verkoopkoers van een exchange die je vaak gebruikt, omdat dat waarde is als je de munten op 1 januari zou omzetten in euro’s. Op die manier kun je altijd aantonen hoe je aan de waarde in je aangifte bent gekomen."

5. Kan ik ook doen alsof mijn neus bloedt en het niet invullen? Wat gebeurt er als de belastingdienst daar achter komt?

"Dat kan, maar de Belastingdienst kan tot 5 jaar terug de belasting navorderen en daarbij een boete opleggen tot 300% van de alsnog te betalen belasting. Je kunt zelfs strafrechtelijk vervolgd worden. Bij twijfel over je aangifte adviseer ik daarom een professionele belastingadviseur in te schakelen."

6. De belastingdienst roept op om dit jaar extra goed naar de vooraf ingevulde informatie te kijken, omdat de coronacrisis tot veranderingen kan hebben geleid. Waar moet je dan extra goed op letten?

"Dat geldt vooral voor ondernemers. Die hebben wellicht steun gehad van de overheid en daar heeft de belastingdienst rekening mee gehouden. Let goed op of de steun juist is ingevuld en of die wel is ingevuld."

Blok&Toine

Het middagmagazine Blok&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Mischa Blok en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie