Investeren in start-ups is populair, maar hoe investeer je in het juiste idee?
- Nieuws
- Investeren in start-ups is populair, maar hoe investeer je in het juiste idee?
De start-up als investeringskans is razend populair, maar komt niet zonder risico's. Jeroen Bertrams vertelt bij Spraakmakers waar je goed aan doet als investeerder en als start-up.
Verhalen van Spraakmakers: Sendcloud; 10 jaar na de startup - deel 5
"In de eerste maanden van corona is veel geld in de zakken blijven zitten. Dat komt nu eigenlijk allemaal los", vertelt Jeroen Bertrams,auteur vanStart-up: van idee tot exit. In het eerste kwartaal van dit jaar werden inderdaad honderden miljoenen in de start-ups gestopt. Vooral start-ups die inhaken op de pandemie "boeren goed".
Bertrams verwacht dat juist die start-ups het in de toekomst lastig gaan krijgen. "Tenzij we nog een keer zo'n situatie krijgen. Maar het is toch kortetermijndenken." Investeren in dergelijke bedrijven, brengt dus de nodige risico's met zich mee.
Lange termijn
Juist een idee voor de lange termijn is aantrekkelijk voor investeerders. Daarbij is wel het juiste team achter dat idee van groot belang, volgens Bertrams. Zowel in het belang van de start-up als die van de investeerder. "Een goed team kan van een slecht idee een succes maken. Terwijl een slecht team een super idee nog steeds helemaal kan verprutsen."
Vanuit de start-up geredeneerd is het van belang dat iemand in dat team over een flinke dosis overtuigingskracht beschikt. "Je bent trots op jouw idee, je werkt hard en dan komt iemand daar op iedere mogelijke manier gaten in schieten. Dat is enorm frustrerend en toch moet je ze weten te overtuigen dat je goud in handen hebt", vertelt Rob van den Heuvel van de start-up Sendcloud.
Kijk objectief
Jeroen Bertrams raadt mensen die willen investeren aan om eerst zo objectief mogelijk naar het bedrijf te kijken. "Verzamel zoveel mogelijk informatie en ga dan pas praten. Want als je eerst gaat praten, dan word je overtuigd van een gouden kans en voor je het weet stap je erin."
Wees voorzichtig, waarschuwt Bertrams, want de meeste start-ups slagen niet. "70 procent van de start-ups falen. Die brengen niet meer op dan je erin gestoken hebt."
Zak met geld
Overigens zijn niet alle start-ups gebaat bij een zak met geld, stelt Bertrams. "Als je te veel geld ophaalt en te hard groeit, loop je ook risico's. Zo zou er geld naar verkeerde zaken kunnen gaan omdat je het geld nu eenmaal hebt. Of worden er te veel mensen aangenomen of de verkeerde mensen. Dat wil je voorkomen. Je wil gefocust met de juiste mensen blijven groeien."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.