Economie
KRO-NCRV

Binnen nu en half jaar grote problemen verwacht bij ondernemers in de glastuinbouw

  1. Nieuwschevron right
  2. Binnen nu en half jaar grote problemen verwacht bij ondernemers in de glastuinbouw

"Onze prognose is dat tussen nu en een half jaar 40 procent van de bedrijven in de glastuinbouw echt in de problemen gaat komen." Dat zegt de voorzitter van Glastuinbouw Nederland Adri Bom-Lemstra bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De hoge energieprijzen veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne en het conflict met Rusland, zorgen ervoor dat veel bedrijven in de sector verlies draaien. Het verschilt per bedrijf hoe zorgelijk de situatie is, vertelt Bom-Lemstra.

"Het hangt af van de energiecontracten die je hebt. Het deel dat je vast hebt liggen en het deel dat variabel is en wanneer je nieuwe energiecontracten gaat vastleggen." Ook de buffers die een bedrijf heeft opgebouwd en verschillen. "Hoeveel vet had je nog op de botten, wanneer sta je echt op omvallen."

Staatssteun

Dat het kabinet voorlopig heeft besloten om geen staatssteun te verlenen aan deze bedrijven, zorgt volgens Bom-Lenstra voor oneerlijke concurrentie op de internationale markt. "Dat is geen level playing field dat we met elkaar nastreven." Bedrijven in Frankrijk zijn volgens haar in het voordeel omdat de overheid daar de prijzen vanaf vorig jaar heeft "afgetopt" op gas en elektriciteit. "Dat is in Nederland niet gebeurd en zij zijn daarmee in het voordeel."

Voor David van Tuijl, chrysantenkweker in de Bommelewaard, zijn het zware tijden. Zijn energierekening is wel vier of vijf keer hoger dan normaal. Hoewel hij vindt dat deze situatie in principe een bedrijfsrisico voor de ondernemers is, vindt hij dat de overheid wel moet toezien of de energiemarkt naar behoren functioneert. "Een vrije markt kan niet bestaan zonder toezicht. Ik vraag geen geld van de overheid, maar wel toezicht."

Bloemen duurder

En op dit moment vindt hij dat het aan dat toezicht op de energiemarkt ontbreekt. Voor de toekomst verwacht hij dat er kwekers zullen zijn die er mee gaan stoppen. "Ze zullen beslissen iets anders te gaan doen en bloemen worden onherroepelijk duurder."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie