Economie
KRO-NCRV

Mag je werknemers vragen ander werk te doen in tijden van corona?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mag je werknemers vragen ander werk te doen in tijden van corona?

De evenementenbranche ligt door het coronavirus helemaal plat. Riemer Rijpkema heeft een bedrijf in deze sector én is directeur van de branchevereniging. Hij vraagt zich in Spraakmakers af of hij werknemers kan vragen ander werk te doen of hen te detacheren naar bedrijven die wél zitten te springen om personeel.

Rijpkema's bedrijf is gespecialiseerd in livecommunicatie voor beurzen en evenementen. Zijn chauffeurs rijden normaal af en aan naar beurslocaties, maar door het coronavirus staan ze stil terwijl supermarktketens zoals Jumbo en Albert Heijn staan te springen om chauffeurs. Rijpkema vraagt zich af of hij zijn werknemers niet dáár kan laten werken.

Detachering

Arbeidsrechtadvocaat Natacha Niewold noemt het een "ongelofelijk goed idee". In het geval van de chauffeurs zou de aard van de werkzaamheden niet heel erg veranderen. "Dit komt dichter in de buurt van dat je werknemers zou mogen verplichten."

Detachering lijkt haar dan het meest eenvoudig. "Anders wordt het heel ingewikkeld met de beëindiging van arbeidsovereenkomsten en het aangaan van nieuwe." Bovendien wil Rijpkema de werknemer niet kwijt.

Andere werkzaamheden

Mocht deze crisis langer aanhouden, dan vraagt Rijpkema zich af of hij als werkgever - naast het aanvragen van arbeidstijdverkorting - werknemers mag vragen andere werkzaamheden te doen dan waar ze voor aangenomen zijn. Bijvoorbeeld een heftruckchauffeur laten inpakken en schoonmaken.

"Je mag het vragen, binnen redelijkheid", zegt Niewold. Volgens haar is in het arbeidsrecht goed werknemerschap en goed werkgeverschap van belang, zeker in tijden van crisis. "Als je het niet overdrijft is het geen enkel probleem om werknemers te vragen binnen het redelijke andere werkzaamheden te doen." Als de werknemer weigert kun je als laatste redmiddel nog sancties opleggen zoals het inhouden van loon, of in de laatste plaats ontslag.

Corona-spreekuur

Deze en meer vragen kwamen vandaag aan bod in het corona-spreekuur. Hierin beantwoorden experts vragen van luisteraars over het coronavirus en de maatregelen van het kabinet. Heeft u zelf een corona-gerelateerde vraag? Mail de redactie via spraakmakers@kro-ncrv.nl of word lid van de Spraakmakers Community.

Ster advertentie
Ster advertentie