Economie
NOS

Uber verhuist onderdeel van Bermuda naar Nederland om winstbelasting

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Uber verhuist onderdeel van Bermuda naar Nederland om winstbelasting

Taxibedrijf Uber heeft het intellectueel eigendom, dat was ondergebracht in een brievenbusfirma op Bermuda, in maart terug verhuisd naar Nederland. Het bedrijf kan hier rekenen op een belastingaftrek over de winst van 6,1 miljard dollar, meldt persbureau Bloomberg.

Uber verhuist onderdeel naar Nederland om winstbelasting

Uber zou met de Nederlandse belastingdienst een zogenoemde 'ruling' zijn overeengekomen, waarin de aftrek gegarandeerd is. Het taxiplatform heeft nog nooit winst gemaakt, maar mocht het bedrijf ooit wel winstgevend worden, dan hoeft Uber dus over de eerste 6,1 miljard dollar, 5,5 miljard euro, geen belasting te betalen.

In documenten die het bedrijf heeft ingeleverd bij de Amerikaanse toezichthouder SEC stelt Uber dat de bedrijfsstructuur in maart is aangepast. "De verhuizing resulteert in een verhoging van de belastinggrondslag voor intellectueel eigendom en daarmee gaat de belastingaftrek omhoog naar 6,1 miljard dollar."

Zekerheid

In het prospectus dat Uber heeft gemaakt voorafgaand aan de beursgang in mei, stelde het bedrijf al een belastingaftrek in het vooruitzicht van 6 tot 10 miljard dollar, door het combineren van gunstige belastingregels in verschillende landen. De Nederlandse firma waar het intellectueel eigendom berust, wordt op zijn beurt weer gecontroleerd door een onderneming van Uber in Singapore, dat net als Nederland gunstige belastingregels heeft voor multinationals.

Het hoofdkantoor van Uber voor de niet-Amerikaanse activiteiten is al sinds 2013 gevestigd in Amsterdam. Het bedrijf dook twee jaar geleden op in de Paradise Papers. Uber bleek vanuit Nederland via de Bermuda-constructie winstbelasting te ontwijken. Die constructie is dus opgedoekt, maar als het gaat om belasting betalen lijkt Uber nog steeds goed weg te komen door de verhoudingsgewijs lage Nederlandse tarieven voor bedrijven.

Ster advertentie
Ster advertentie