Economie
EO

Directeur beleggersvereniging: 'Philips moet ex-topman ontslaan vanwege bonus'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur beleggersvereniging: 'Philips moet ex-topman ontslaan vanwege bonus'

Voor de directie van Philips zijn de tegenvallende bedrijfsresultaten reden genoeg om afstand te doen van hun bonussen. Maar niet voor ex-topman Frans van Houten, hij neemt een bonus van bijna een half miljoen euro in ontvangst. Gerben Everts, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters, is niet te spreken over deze actie en eist ontslag. "Hij heeft de reputatie van Philips ernstig beschadigd. Er volstaat niets anders dan ontslag op staande voet", zegt Everts in Geld of je Leven.

Ex-topman Philips houdt vast aan bonus

Middelvinger

Sinds de affaire met de slaapapneu-apparaten kampt het medische technologiebedrijf met grote financiële tegenslagen. Als gevolg daarvan worden wereldwijd 6000 werknemers ontslagen. Desondanks houdt Van Houten vast aan zijn bonus, tot ergernis van de beleggersvereniging.

"Van Houten maakt zich meer druk om zichzelf, dan om het belang van Philips. Hij brengt de reputatie van het bedrijf in ernstige diskrediet", aldus Everts. "Hij heeft de middelvinger opgestoken naar de maatschappij en alle betrokkenen bij Philips. Dat verdient niemand."

Ontslag

Tot oktober 2022 was Van Houten topman bij Philips. Van Houten is nog tot eind april van dit jaar werkzaam als adviseur bij het bedrijf met behoud van zijn CEO-salaris. Daarnaast levert deze functie hem dus een bonus van ruim vier ton op.

In de adviesrol heeft Van Houten de reputatie van Philips volgens de beleggersvereniging 'ernstig beschadigd' en daarom eisen zij 'ontslag op staande voet’ "Zo niet, dan zullen wij als aandeelhouders onze stem verheffen tijdens de aandeelhoudersvergadering en hopen op een wisseling van dienst", stelt Everts.

Daarmee komt volgens hem de positie van Paul Stoffels, voorzitter van de renumeratie-commissie, ter discussie: "Hij heeft vorig jaar toegezegd dat hij er kritisch naar zou kijken. En die hoort niet 5 miljoen mee te geven aan iemand die evident wanbeleid heeft gevoerd."

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie