Binnenland
NOS

Philips-beleggers kritisch op miljoenenbonus voor topman: 'We zijn het vertrouwen kwijt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Philips-beleggers kritisch op miljoenenbonus voor topman: 'We zijn het vertrouwen kwijt'

Philips-topman Frans van Houten verdient geen bonus van bijna twee miljoen euro. Dat vinden beleggers en grote aandeelhouders, die tegen die beloning gaan stemmen. Zo ook Gerben Everts van de Vereniging van Effectenbezitters. In het NOS Radio 1 Journaal legt hij uit waarom.

NOS Radio 1 Journaal

Het bedrijf dat zijn geld verdient met medische apparatuur verloor het afgelopen half jaar ruim 40 procent van de beurswaarde. Philips kampt met leveringsproblemen en een langslepende affaire rond haperende beademingsapparaten. Daar is mogelijk zelfs een dode door gevallen, werd afgelopen maand bekend

Opstand

Ondanks de crisis bij Philips besloten de commissarissen dat topman Van Houten een bonus van 1,8 miljoen euro krijgt over 2021. Daarvoor weken ze af van het normale bonusbeleid, zeggen beleggers.

Philips kan zich opmaken voor een beleggersopstand op de aandeelhoudersvergadering. Beleggers en aandeelhouders hebben aangekondigd tegen de bonus te stemmen. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gaat nog verder. "Wij stemmen tegen alle punten op de agenda", zegt directeur Gerben Everts. "Dus ook tegen de herbenoeming van de commissarissen. En we verlenen het bestuur geen decharge."

'Hele top vervangen'

"De VEB wil op die manier dat de hele top van Philips vervangen wordt. Bestuursvoorzitter Van Houten is over zijn houdbaarheidsdatum heen", vindt de vereniging. Everts verwijt hem "gebrek aan professionaliteit" in het oplossen van de problemen met beademingsapparatuur voor slaapapneu.

"Tot vier keer toe bleken de problemen groter dan eerder gezegd", zegt Everts. "Beleggers zijn het vertrouwen kwijt. Er is 20 miljard aan beurswaarde verdampt, en dan komt er toch een extra beloning. Dat is bizar."

Philips zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie